A început sezonul pălincii de Bihor. Ce are deosebit tăria produsă în Ardeal

Data publicării:
palinca

A început sezonul pălincii în Bihor. După trei ani mai puţin roditori, recolta de prune este acum pe măsura aşteptărilor producătorilor, care s-au aşternut la treabă. În pălincăriile din zonă se foloseşte un procedeu de redistilare unic în România, în care tăria este fiartă în cazane de cupru. Ajunsă la 50 de grade, pălinca de Bihor este lăudată la toate târgurile de produse tradiționale din Europa.

În satul Topeşti, tradiția preparării pălincii se transmite din generație în generație. De mai bine de 25 de ani, Florica Reștea se ocupă de prepararea tăriei şi ştie ce o face diferită faţă de alte băuturi.

„E diferită procedura asta de redistilare. Sunt zone unde o lasă doar așa, ca aici unde curge vodca. O mai întărește cu un pic de spirt. Specificul zonei noastre e redistilarea. E tăria aia pe care o preferă fiecare om", spune Florica Reștea.

Până să ajungă licoarea atât de cunoscută, pălinca trece prin mai multe etape. Prima este fermentația, în urma căreia prunele sunt transformate în borhot.

„Procedura asta de fermentare a prunelor durează, dacă e timpul cald durează cam trei săptămăni, o lună, asta e procedura normală a fermentației prunelor. După care se aduc aici, se fierb", a explicat Florica Reștea, producător de pălincă.

Din borhotul fiert se obține vodca cu o tărie de 20-25 de grade. Pentru a fi transformată în pălincă, acesta trebuie redistilată în cel de-al doilea cazan.

„Aici e ultima etapă, unde am introdus vodca, procedeul durează 4 ore, ca să obținem țuica la 50 de grade", spune Florica Reştea.

Dintr-o 100 de kilograme de prune ies 8 litri de pălincă, spun producătorii. De aceea, prețul unui litru variază între 30-40 de lei.

Pentru că un pahar de pălincă merge de minune alături de o masă copioasă, în Topești tradiția spune că în jarul de sub cazan trebuie pusă la copt o gâscă umplută.

„Tradiția noastră, aici la cazan e ca fiecare om să își aducă o gâscă care se pune într-o tăviță, se acoperă cu noroi de jur împrejur și se ține patru ore în jar ca să se rumenească."

Pălinca de Bihor este lăudată la toate târgurile de produse tradiționale din Europa pentru gustul și tăria ei.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri