Sari la conținut

A început simularea Evaluării Naţionale. În Bihor examenul nu a fost afectat de protestul dascălilor

"Am avut subiecte uşoare", au constatat cei mai mulţi dintre elevii de clasa a opta care au participat luni la simularea examenului de Evaluare Naţională. Dacă în prima parte au avut de rezolvat exerciţii de gramatică, la partea secundă școlarii au trebit să demonstreze că opera "Stejarul şi trestia" este o fabulă. Elevii au recunoscut că i-a relaxat şi faptul că notele de la simulare nu vor fi trecute în catalog.

Cei mai grăbiţi dintre elevi au ajuns la şcoală încă de la ora 8, deşi intrarea în săli s-a făcut abia după 40 de minute. Profesorii supraveghetori le-au explicat cum să completeze foaia de examen, pentru ca peste 3 luni, la testul real să nu existe nici cea mai mică problemă.

"- E o nouă experienţă, până acum nu am mai fost la o simulare de examen şi sperăm să fie bine.
- Ai emoţii?
- Da."

"Am încercat să mă pregătesc cât de bine pot şi mi se pare că este o experienţă benefică pentru mine."

Subiectele unice au ajuns la ora 9 în sălile supravegheate video. În prima parte elevii au avut de rezolvat probleme de gramatică, iar la partea a doua au primit un text din opera "Stejarul şi trestia". Au avut la dispoziţie două ore pentru a rezolva toate cerinţele.

"A fost foarte uşor, mai uşor decât anul trecut, din ce am înţeles de la sora mea, şi m-am descurcat în mare parte", spune un elev.

"Nu mi s-a părut foarte greu, am ştiut, am fost pregătită", completează o elevă.

"- Au fost câteva nedumeriri, dar a fost ok.
- Ce fel de nedumeriri?
- La un exerciţiu cu propoziţii foarte mulţi am scris un lucru, foarte mulţi alt lucru."

"Sunt de dificultate medie, atât la literatură, cât şi la partea de limbă. Elevii au avut de tratat subiecte cu care s-au întâlnit în cei patru ani de studiu", a explicat Diana Simina, profesoară de limba română.

Lucările vor fi corectate în centrele proprii de examinare, dar notele nu vor fi trecute în catalog decât în cazul în care elevul va solicita în scris acest lucru. Rezultatele vor fi afişate pe 16 martie.

"Unul dintre obiectivele acestor simulări este de a se obişnui elevul cu rigoriile examenului; să vedem în ce stadiu se află cu pregătirea în această etapă şi să optimizăm pregătirea pentru probele scrise din vară", a declarat Alin Novac Iuhas, şeful IŞJ Bihor.

Marți are loc simularea examenului la matematică, iar miercuri - la limba maternă.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Pe aceeași temă