Sari la conținut

Abandonul şcolar, o problemă în România. 18% dintre elevi au renunţat anul trecut la şcoală

Un studiu Eurostat arată că în România rata abandonului şcolar a depăşit anul trecut 18%. Procentul este mai mare decât cel din Bulgaria, unde 12,9% dintre elevi au renunţat la şcoală, sau din Ungaria, cu 11,4 %. Doar Malta şi Spania au rate mai mari decât ţara noastră. 

Psihologii spun că de vină este opinia potrivit căreia şcoala nu te ajută cu nimic sau dorinţa tinerilor de-a face bani cât mai repede.

"Fiecare dintre noi vrea bani cât mai repede şi atunci foarte mulţi tineri îşi imaginează că dacă renunţă la şcoală şi merg să facă diferite tipuri de munci banii se vor putea aduna şi ei vor duce o viaţă extraordinară", explică Alin Creţu, psihoterapeut.

Cei mai mulţi tineri renunţă la şcoală înainte de-a termina învăţământul obligatoriu. Alţii abandonează însă chiar de pe băncile facultăţii. Răzvan Mihuţa trebuia să devină inginer, însă după doi ani de facultate a renunţat ca să se ocupe de o fermă de vaci.

"Fiind tot mai greu să ajung la cursuri, la laboratoare care trebuiau plătite dacă nu ajungeam, am renunţat şi am încercat să mă axez pe ramura asta a agriculturii, de vaci."

Tânărul a accesat inclusiv fonduri europene ca să-şi mărească producţia. Cei care nu au şansa să-şi deschidă afaceri proprii vor să-şi încerce norocul în străinătate.

"Majoritatea tinerilor au vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani pentru munca în străinătate, singura problemă pe care o întâmpină este faptul că ei nu cunosc o limbă străină", a detaliat Simona Burdean, consilier EURES Bihor.

Ca să reducă numărul tinerilor care abandonează şcoala, statul vrea să aloce fonduri pentru continua studiile.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş