Absolvenţii fără diplomă de bacalaureat pot cere bani de la stat

Data publicării:
stire someri

De astăzi șomer cu acte în regulă, David este unul dintre cei peste 2 mii de absolvenți din Bihor fără diplomă de bacalaureat. Nu s-a prezentat la examenul maturităţii şi până când se va hotărî ce va face, încearcă să-şi găsească un loc de muncă. "Poate mă înscriu la bacalaureat anul viitor. Până atunci mai învăţ, lucrez", spune David. 

În aceeaşi situaţie este şi Mădălina, care caută o slujbă, însă fără succes. "N-am gasit nimic care să mă intereseze. În plus, am doar liceul şi m-am gândit să-mi depun actele pentru şomaj", explică tânăra. 

Cei doi absolvenţi fără diploma de bacalaureat pot beneficia de susţinerea statului, care le acordă lunar un ajutor de 250 de lei. Pentru aceasta trebuie să-şi depună dosarul pentru şomaj la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor. De luna viitoare, toți absolvenții care au cerut ajutorul vor fi incluşi într-un program de formare profesională.

"Ei se vor prezenta lunar la serviciul nostru de consiliere, unde specialistul nostru, după o discuţie, îl va indruma către acele cursuri pe care şi le doreşte sau pentru care demonstrează că are calităţi", explică Doru Drăghici, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor.

Tinerii care refuză să se integreze pe piața muncii, deși dețin competențele necesare, își vor pierde automat indemnizația de șomaj. Până la această dată, în Bihor există peste 300 de locuri de muncă oferite celor cu studii medii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri