Sari la conținut

Acasă, cu mai puţine cadouri. Românii care muncesc în străinătate revin în ţară de Paşte

Primii români care se întorc acasă de Paşte au trecut în Joia Mare prin vămile din vestul ţării. Cei mai mulţi vin din Italia, Germania ori Spania, iar bagajele le sunt mai uşoare decât anii trecuţi. Oamenii spun că în străinătate salariile au scăzut şi cu greu îşi găsesc ceva de lucru.

"Tot mai săraci, din an ce trece, tot mai săraci. Tot mai rău va fi."

"Foarte greu, nu greu. Se munceşte greu, bani puţini, asta e, n-avem ce face."

Chiar dacă s-au obişnuit cu greutăţile, românii din străinătate spun că abia aşteaptă să îşi petreacă sărbătorile alături de cei dragi.

"Venim din Italia, pentru sărbători. Ne aşteaptă familia, bineînţeles, soţia, copiii. Rămânem pentru 2 săptămâni."

"Din Wiessbaden. Am venit acasă de sărbători. Stăm o săptămână."

Poliţiştii de frontieră din vestul ţării sunt pregătiţi pentru valul de turişti aşteptat pentru următoarele zile. Traficul cel mai mare se va înregistra în Vinerea Mare, când sunt aşteptate peste 30 de mii de persoane care vor trece doar prin vama Borş.

"Conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a dispus măsuri de suplimentare a personalului care desfășoară activitate în punctele de trecere şi de asemenea, în funcţie de situaţie, mărirea numărului arterelor de control", spune comisarul-şef Dan Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Oradea.

Aglomeraţia va reveni la frontiera de vest peste două săptămâni, când românii care muncesc în străinătate se reîntorc în ţările unde s-au stabilit.

reporter: Edina Szomoru
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş