Acces limitat în spitalele din Bihor, din cauza gripei. În Satu Mare şi medicii s-au îmbolnăvit

Data actualizării: Data publicării:
gripa spital bolnav internat
FOTO: Shutterstock

Sunt măsuri sporite de protecţie la Spitalul Judeţean din Oradea. Gripa care a ucis deja doi bihoreni şi a îmbolnăvit 24 de persoane în ultima perioadă i-a făcut pe reprezentanţii unităţii medicale să limiteze ori chiar să interzică accesul vizitatorilor. Astfel de măsuri au fost luate şi în alte spitale din judeţ. Doar într-o săptămână, numărul infecţiilor respiratorii a crescut în județ cu aproape 3 mii.

"La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Oradea accesul vizitatorilor a fost limitat la două ore pe secţiile medicale şi chirurgicale, pe ATI la doar o oră, iar în cazul pacienţilor suspectaţi sau confirmaţi cu gripă accesul este interzis. De asemenea, medicii recomandă aparţinătorilor să nu petreacă mai mult de zece minute cu pacienţii", a transmis Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

Program de vizită la Spitalul Judeţean din Oradea
- Secţii cu paturi
15:00- 17:00

- ATI I și ATI II
15:00 - 16:00

- Suspiciune/ confirmare gripã
Acces interzis

Măsurile au fost luate după ce gripa a făcut două victime în Bihor, ambii bărbați de peste 60 de ani.

"La noi în spital avem suspiciuni de gripă, avem cazuri confirmate. Am avut un deces în urmă cu zece zile, iar la sfârşitul săptămânii trecute s-a înregistrat un al doilea deces", a declarat dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Judeţean Oradea.

Acest din urmă caz a fost al unui bărbat de 67 ani, din Oradea, care a suferit de insuficienţă respiratorie acută. Fără să fie vaccinat antigripal, el era suspect gripă şi suferea de obezitate.

"Debutul bolii a fost in data de 20.01.2018, prin febră de 39 de grade, mialgii, dispnee, cefalee, frisoane şi astenie, iar în data de 02.02.2018 a fost internat în spital (...). În data de 08.02.2018 s-a confirmat de către I.N. ”C. Cantacuzino” Bucureşti infecţia cu virusul gripal tip AH1 pdm09", se arată într-un comunicat al DSP Bihor.

Direcţia de Sănătate Publică a declanşat o anchetă epidemiologică ale cărei rezultate vor fi disponibile în câteva zile.

În plus, numai în prima săptămână din februarie au fost înregistrate în Bihor peste 7600 de cazuri de viroze.

"Până în cursul dimineţii de astăzi (luni, 12 februarie - n.n.), în judeţul Bihor au fost diagnosticate un număr de 24 de cazuri de gripă, din cele 39 de probe trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti", a precizat dr. Dorel Ţîrţ, de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.

Pe lângă spălarea mâinilor şi a feţei, medicii recomandă vaccinarea antigripală și evitarea intrării în contact cu persoane deja bolnave.

"Vaccinul antigripal este singurul care, de fapt, asigură imunitatea tipică pentru gripă, vaccinul antigripal care teoretic ar trebui să fie făcut înainte de începerea sezonului hibernal", spune dr. Maria Domuţa, medic primar ORL.

Spitalul Judeţean de Urgenţã din Oradea va restricţiona accesul vizitatorilor pe o perioadã nedeterminatã.

O mãsurã asemãnãtoare a fost luatã și de alte unitãți medicale din Bihor, dar și la Spitalul Județean din Satu Mare. Potrivit oficialilor instituției, citați de presa localã, cinci medici se aflã în concediu, dupã ce au acuzat stãri gripale. Acestora li s-ar putea adãuga alte cadre medicale, care ar putea fi bolnave, dar nu au noificat în scris conducerea unitãții.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri