Sari la conținut

Acuzații de malpraxis la UPU Satu Mare. 150 de persoane au protestat cu măşti chirurgicale pe feţe

E anchetă la Spitalul Judeţean Satu Mare, unde un tânăr tehnician dentar a murit în condiţii suspecte. În urmă cu o săptămână, el a fost găsit inconştient pe stradă. Medicii l-au diagnosticat cu intoxicaţie alcoolică şi l-au trimis acasă. După doar câteva zile s-a dovedit că suferise o lovitură puternică la cap. Apropiaţii săi acuză personalul spitalului de malpraxis, iar alături de alţi localnici au protestat duminică seară în faţa unităţii de primiri urgenţe.

Cu măşti chirurgicale pe faţă. Aşa au protestat 150 de oameni în faţa Unităţii de Primire Urgențe a Spitalului Județean din Satu Mare. Protestul a pornit de la cazul unui tânăr tehnician, despre care apropiaţii spun că ar fi fost tratat greşit.

"În urmă cu o săptămână, în dimineața zilei de duminică, o patrulă a poliției a descoperit aici, într-o stație de autobuz de pe Strada Careiului din Satu Mare, un tânăr de 31 de ani căzut la pământ. Lângă el se afla și o bicicletă", a aflat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Un echipaj de ambulanță l-a transportat atunci pe bărbat la spital.

"A fost diagnosticat cu stare de ebrietate și lăsat acasă, iar după o zi, după 26 de ore, revine la Spitalul Județean și intră în comă profundă din care nu se mai trezeşte timp de 3 zile. La a doua prezentare la serviciul de Urgenţe s-a descoperit la computerul tomograf hematoamele intercraniene şi lovitura, contuzia cerebrală", spune dr. Călin Culcean, iniţiatorul protestului.

Un mare semn de întrebare îl reprezintă starea actuală a tânărului. Reprezentanţii Spitalului judeţean Satu Mare au declarat decesul lui încă din 25 noiembrie. Apropiaţii săi spun însă că el este în moarte cerebrală.

"Trăieşte datorită aparatelor. Să se afle cine e vinovatul. Să răspundă cineva pentru toate treburile acestea."

Managerul Spitalului Judeţean Satu Mare a declarat pentru Digi24 Oradea că va declanşa o anchetă internă pentru a afla dacă medicii care l-au tratat pe tânăr se fac vinovaţi de malpraxis. Cazul este cercetat şi de Poliția Satu Mare.

Organele bărbatului decedat vineri seară la Spitalul Județean Satu Mare nu au putut fi prelevate, în ciuda dorinţei familiei de a ajuta alte persoane. Decizia i-a aparţinut medicului legist, care a decis sâmbătă că o eventuală prelevare ar pune în pericol ancheta în acest caz.

Autopsia care va fi făcută pentru a se stabili exact cauzele decesului tânărului va fi făcută în aceste zile. Autoritatea Naţională de Transplant este în mijlocul unui imens scandal, după ce un raport al ministerului sănătăţii a arătat că organele sunt acordate discreţionar în cadrul programului.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa