Acuze grave la Maternitatea din Oradea. O tânără susţine că un medic a folosit un instrument greşit şi a afectat copilul

Data publicării:
maternitate 080415

Bebeluşul a venit pe lume la sfârşitul lunii martie la maternitatea din Oradea. A fost a treia naştere prin cezariană pentru Lidia Galea. Femeia îl acuză pe medicul care a asistat-o în sala de operaţie că a folosit forcepsul, instrument interzis în astfel de cazuri.

"-Cine v-a spus că medicul respectiv a folosit forcepsul?
- Mai mulţi, chiar din cadrele medicale, s-a auzit, de la oameni pe coridor, au fost care m-au întrebat că dacă eu sunt mama copilului la care s-a acţionat cu forcepsul?", povesteşte Lidia Galea, mama bebeluşului.

Managerul spitalului exclude o posibilă culpă medicală.

"Medicul neonatolog a consemnat - confundat cu lingura de luxare a nou-născutului în tranşa operatorie şi s-au legat de acest cuvânt, dar toată echipa, noi am verificat şi am controlat forcepsul nu a fost folosit în această intervenţie", explică dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea.

După naştere, micuţul a dezvoltat o afecţiune respiratorie, despre care medicii spun că a fost cauzată de un tratament pe care mama nu l-a urmat. Gravida trebuia să ia un medicament care ar fi ajutat la pregătirea plămânilor bebeluşului pentru viaţa extrauterină.

"Era introdusă în acea categorie de sarcină cu risc, ar fi trebuit să urmeze un tratament cu dexametazonă pentru prevenţia detresei respiratorii", susţine doctorul Carp.

"Mi s-a recomandat la 34 de săptămâni să fac patru injecţii de dexametazonă şi nu le-am făcut din cauza asistentei, i-a fost frică să facă injecţiile, mie mi-a fost frică, au fost riscuri mari", recunoaşte mama bebeluşului.

Medicii au tratat afecţiunea respiratorie, iar în timpul analizelor au descoperit că sângele nu mai circula în piciorul drept al băieţelului.

"S-a şi operat copilul în data de joi când s-a pus în evidenţă un embol la nivelul arterei poplitee", spune managerul Spitalului Judeţean Oradea.1

Mama spune că cheagul de sânge din picior a apărut tocmai din cauza utilizării forcepsului. În cele din urmă, a fost nevoie de amputarea piciorului drept al copilului.

"- O echipă de medici v-a recomandat amputarea?
- Da.
- Aţi acceptat-o?
- Sigur, pentru că nu se mai putea face nimic."

Colegiul Medicilor Bihor va demara o anchetă dacă familia va depune o sesizare. Părinţii iau în calcul şi posibilitatea de a-i cere daune morale medicului pe care îl consideră vinovat.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri