Administraţia Oradei: În cel mult un deceniu, cimitirul municipal rămâne fără locuri!

Data publicării:
cimitir

În parcelele nou amenajate pe o suprafaţă de 5 hectare, recent preluată, mormintele sunt aşezate la o distanţă mai mare unul de celălalt, spre deosebire de partea veche a cimitirului, unde locurile de veci sunt înghesuite.

Miron Bancu, responsabil cu evidenţa cimitirului Rulikowski, este de părere că "este nevoie de extinderea cimitirului pentru că, în suprafaţa care există, nu mai avem locuri pentru înmormântări. În momentul de faţă, cimitirul are o suprafaţă în jur de 65 de hectare."

Responsabilii din cadrul Administraţiei Domeniului Public susţin că în maximum 10 ani şi actuala suprafaţă a cimitirului municipal va fi insuficientă. Dezvoltarea oraşului face ca o eventuală extindere după acest termen să devină aproape imposibilă.

Incinerarea, o soluţie controversată

În acest context, deţinătorul unui crematoriu uman, aflat la periferia Oradei, vine cu soluţia incinerării, pe care o consideră mai economică. Ideea este respinsă de preoţi şi de mulţi credincioşi. 

"Creştinii ordodocşi, cei ce sunt practicanţi, cu atât mai mult preoţii, n-au voie să îşi incinereze morţii. Preoţii n-au voie să săvârşească slujbe religioase la înmormântarea celor ce au de gând să se incinereze", este opinia Înaltpreasfinţitului Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. "Omul este din pământ şi atunci în pământ se duce înapoi, nu incinerare", spune un enoriaş. "Din punct de vedere creştin ortodox, nu e bine, dar rămâne la latitudinea tuturor", crede un orădean. "Cine cum doreşte", este mai împăciutor alt localnic.

În ciuda interdicţiei formulate de biserici, Dorin Gherghev, administratorul crematoriului uman din Oradea, susţine că "la solicitarea familiei, putem asigura prin preoţi romano-catolici, greco-catolici sau reformaţi, slujbă la crematoriu sau slujbă la capela comunei Oşorhei".

Iniţial, Gherghev a dorit să amenajeze crematoriul în incinta cimitirului comunei Oşorhei, dar s-au împotrivit localnicii, care se temeau că fumul provenit de la incinerări va polua aerul. Antrepenorul susţine însă că din procedura executată cu echipamente moderne, cumpărate din Suedia, nu rezultă fum deloc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri