Aer mai curat în Baia Mare, după închiderea a doi mari poluatori

Data publicării:
poluare maramures

Considerat la începutul anilor 2000 unul dintre cele mai poluate orașe din România, Baia Mare are acum o calitate a aerului foarte bună. Explicația: moartea industriei poluatoare, care a dus la adevărate drame sociale, dar care a curățat considerabil atmosfera. Dacă în 2010 concentrația de plumb din aer depășea cu mult valoarea limită admisă, astăzi aceasta este aproape de 0.

Ioan Șușa a lucrat peste 30 de ani ca inginer la o întreprindere situată în vecinătatea fostului combinat din Baia Mare. "Am lucrat la IMMUN, exact gard în gard cu combinatul. Și a fost aerul foarte poluat. Erau perioade în care ne sufocam din cauza emanațiilor de gaz."

"Aerul era... în gură, de fapt, simțeam foarte dulce dimineața și seara. Ciorapii de nailon pe care îi luam atunci se găureau - deci de la gară și până în centrul nou unde lucram, erau găuriți", spune o localnică.

"Se formau precipitațiile acide, sub formă de ceață sau sub formă de ploaie. Inclusiv roua era acidă", îşi aminteşte Vasile Oros, profesor universitar doctor inginer.

Unul din cei doi mari poluatori din zonă, combinatul Phoenix, producea anual, în anii de așa-zisă glorie, 40 de mii de tone de cupru, 120 de tone de argint şi 12 tone de aur.

"Pentru ca efectele poluării să fie reduse, în anii '90 a fost construit un turn uriaş. Înalt de 351 de metri și care a costat la acea vreme 11 milioane de dolari", a relatat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

"Construcția lui efectivă și înălțimea care s-a calculat a luat în calcul rata de dispersie a poluanților", explică Daniel Nicula, directorul executiv al APM Maramureș.

Odată cu sistarea activității celor doi mari poluatori din zonă, în 2007 și 2012, aerul în Baia Mare a devenit mai curat. Spre exemplu, dacă în 2010 concentrația medie anuală de plumb din aer era de 0,8 micrograme pe metru cub,
față de 0,5 valoarea limită admisă, acum aceasta este aproape de zero.

"Când era foarte poluat era foarte greu și de respirat. Aerul, astăzi e altceva", recunoaşte un localnic.

Calitatea aerului este monitorizată în Baia Mare prin intermediul a 5 stații de măsurare.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri