Sari la conținut

Afacere cu aromă cu levănţică. O familie din Bihor vrea să devină primul producător de ulei de lavandă din ţară

Chiar dacă este inginer în construcţii, Csaba Végső spune că îşi dorea de mult să pornească o afacere în agricultură. Ideea cultivării lavandei i-a venit anul trecut, după ce a citit despre beneficiile acestei plante şi profitul pe care îl poate aduce. A cumpărat 8 mii de butaşi de levănţică, pe care i-a plantat pe aproape un hectar în satul natal, Petreu.

"Investiţia iniţială cu tot ce vedeţi aici se ajunge undeva la 5 mii de euro, la care ne aşteptăm să se amortizeze în 2, maxim 3 ani", spune Csaba Végső, proprietarul plantaţiei de levănţică.Încă din primul an plantaţia de levănţică a dat o recoltă peste aşteptările părinţilor lui Csaba, care se îngrijesc de ea.

"Asta este prima recoltă anul acesta şi mai aşteptăm una prin luna august, septembrie. Planta rezistă foarte bine la secetă, extraordinar îi place căldura", susține András Végső, proprietarul plantaţiei de levănţică.

Câmpul de levănţică a ajuns repede cunoscut în zonă, mai ales că proprietarii s-au îngrijit să o promoveze în localităţile din jur. În fiecare zi vin cumpărători, care vor plante pentru uzul propriu, să se vândă în florării ori să le folosească la evenimente festive.

Proprietarii plantaţiei au în plan să dezvolte o adevărată afacere în jurul florilor aromatice şi să fie primii din ţară care produc ulei de levănţică.

reporter: Edina Szomoru
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş