Sari la conținut
News Alert

Afacere cu găini. Un exemplar din rasa Brahma se vinde chiar şi cu 150 de euro

Adrian Gherghel are 32 de ani şi este unul dintre fermierii români care lucrează de o viaţă la afacerea pe care o deţine. Cu perseverenţă, pasiunea pentru găini a devenit şi afacere; tânărul recunoaşte că la început toţi cei din jurul său au fost sceptici.

„Pasiunea pentru găinile de rasă am dezvoltat-o undeva pe la 13 ani: la o trecere prin piaţă am văzut la un bătrânel două găinuşe de rasă şi am întrebat cât fac. Şi mi-a spus că 70 de lei. Zic: "Super! Vin să le cumpăr!" Lumea, speriată acum 18 ani, atâţia bani pe o găină", îşi aminteşte Adrian Gherghel.

Tatãl fermierului îşi aduce aminte cã la începutul anilor 2000 a fost cu fiul sãu sã cumpere prima gãinã din rasa Brahma, exemplarul care a marcat începutul afacerii cu astfel de pãsãri.

„Ne-am dus şi am luat Brahma şi a costat două milioane şi jumătate atunci. Şi de la acea Brahmă columbiană a început el să fie crescător de Brahme. A avut brahme columbiene, albe. A fost an şi nu aş vrea să exagerez prin 2009-2010 când a avut şi 400 de bucăţi", spune Victor Gherghel.

Pe parcurs Adrian Gherghel a vândut din exemplare şi din ouã şi a pãstrat doar câteva dintre gãini, pentru reproducere. A folosit banii câştigaţi pentru a construi adãposturi pentru pãsãri, dar şi pentru a creşte calitatea „familiei" de gãini Brahma.

„Din punct de vedere financiar mănâncă tot mălai, grâu, ca restul păsărilor, dar în plus au nevoie de o atenţie în plus la vitamine, medicamentaţie şi furaje în perioada de creştere a puilor."

Profitabilitatea unei astfel de afaceri constã în valoarea pe care o are o pasãre Brahma, denumitã şi „Uriaşul gãinilor". O bucatã poate costa între 70 şi 150 de euro, iar un ou are un preţ cuprins între 6 şi 12 lei. Rasa Brahma este apreciatã pentru frumuseţe, dar şi pentru carne: o gãinã dã pânã la patru kilograme de carne, iar un cocoş chiar şi 7 kilograme.

Urmãtorul pas pentru fermierul bãimãrean îl reprezintã participarea la Expoziţia Europeanã de Gãini. Dacã vreuna dintre pãsãri îi va aduce un titlu de campioanã, valoarea gãinilor va creşte.

redactor: Laura Breb
operator: Kristian Kosa