Afacere cu găini. Un exemplar din rasa Brahma se vinde chiar şi cu 150 de euro

Data publicării:
gaini

Adrian Gherghel are 32 de ani şi este unul dintre fermierii români care lucrează de o viaţă la afacerea pe care o deţine. Cu perseverenţă, pasiunea pentru găini a devenit şi afacere; tânărul recunoaşte că la început toţi cei din jurul său au fost sceptici.

„Pasiunea pentru găinile de rasă am dezvoltat-o undeva pe la 13 ani: la o trecere prin piaţă am văzut la un bătrânel două găinuşe de rasă şi am întrebat cât fac. Şi mi-a spus că 70 de lei. Zic: "Super! Vin să le cumpăr!" Lumea, speriată acum 18 ani, atâţia bani pe o găină", îşi aminteşte Adrian Gherghel.

Tatãl fermierului îşi aduce aminte cã la începutul anilor 2000 a fost cu fiul sãu sã cumpere prima gãinã din rasa Brahma, exemplarul care a marcat începutul afacerii cu astfel de pãsãri.

„Ne-am dus şi am luat Brahma şi a costat două milioane şi jumătate atunci. Şi de la acea Brahmă columbiană a început el să fie crescător de Brahme. A avut brahme columbiene, albe. A fost an şi nu aş vrea să exagerez prin 2009-2010 când a avut şi 400 de bucăţi", spune Victor Gherghel.

Pe parcurs Adrian Gherghel a vândut din exemplare şi din ouã şi a pãstrat doar câteva dintre gãini, pentru reproducere. A folosit banii câştigaţi pentru a construi adãposturi pentru pãsãri, dar şi pentru a creşte calitatea „familiei" de gãini Brahma.

„Din punct de vedere financiar mănâncă tot mălai, grâu, ca restul păsărilor, dar în plus au nevoie de o atenţie în plus la vitamine, medicamentaţie şi furaje în perioada de creştere a puilor."

Profitabilitatea unei astfel de afaceri constã în valoarea pe care o are o pasãre Brahma, denumitã şi „Uriaşul gãinilor". O bucatã poate costa între 70 şi 150 de euro, iar un ou are un preţ cuprins între 6 şi 12 lei. Rasa Brahma este apreciatã pentru frumuseţe, dar şi pentru carne: o gãinã dã pânã la patru kilograme de carne, iar un cocoş chiar şi 7 kilograme.

Urmãtorul pas pentru fermierul bãimãrean îl reprezintã participarea la Expoziţia Europeanã de Gãini. Dacã vreuna dintre pãsãri îi va aduce un titlu de campioanã, valoarea gãinilor va creşte.

redactor: Laura Breb
operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri