Afaceri agricole pe bani europeni

Data publicării:
fermieri bater
În urmă cu trei ani, familia lui Andrei Bondar a obţinut aproape 200 de mii de euro ca să amenajeze o fermă în satul bihorean Batăr. Din banii europeni a cumpărat utilaje agricole şi a renovat un grajd vechi. Acum are opt angajaţi. 
 
"Am terminat facultatea de management şi am zis să mă instalez pentru prima oară ca şi şef de exploataţie într-o exploataţie agricolă; şi am preluat de la tatăl meu un număr de 60 de vaci de lapte pe care în timp le-am înmulţit şi am în jur de 100 aproape", povesteşte Andrei Bondar.
 
"Ideea cu afacerea ne-a venit văzând oferta pe fondurile europene şi pe măsura 312 am demarat proiectul în 2010 pe achiziţia de utilaje", îşi aminteşte Gheorghe Bondar. 
 
La fel a făcut şi Leon Frenţiu care a accesat peste 300 de mii de euro de la Uniunea Europeană. Are aproape o sută de vaci, cinci utilaje agricole performante şi 350 de hectare de teren în Batăr, pe care le lucrează împreună cu zece angajaţi. 
 
La fel ca cei doi fermieri au făcut alţi 800 de tineri din Bihor. Fiecare a beneficiat de câte 25 de mii de euro fiecare pentru înfiinţarea de unităţi de producţie agricolă. Alte 1500 de proiecte au fost depuse pentru transformarea gospodăriilor în mici ferme. 
 
"Bihorul a avut rata de absorbţie de aproximativ 35%, ceea ce mă face pe mine să cred că Bihorul se situează printre primele două locuri", spune Cristian Buzlea, directorul Oficiului de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bihor.
 
În ultimii patru ani şi jumătate agricultorii din Bihor au accesat peste 300 de milioane de euro din fonduri europene, ceea ce înseamnă aproape 2500 de proiecte contractate. Alte 400 de dosare selectate aşteaptă să fie finanţate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri