Sari la conținut

Afaceri pe malul Crișului. În 2016, în Oradea se vor amenaja patru terase

Locuri cu potențial de afaceri, amplasate pe malurile Crișului Repede au fost scos la licitație încă de anul trecut.

"Asta deoarece se caută noi zone de agrement pentru orădeni și având în vedere că orașul s-a transformat deja - zona centrală în mare parte în pietonală și avem și aici o serie de terase - probabil că există acest trend de a se extinde înspre malul Crișului", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

O parte dintre proiecte au fost puse deja în aplicare, iar localurile se vor deschide în următoarele luni. E și cazul fostei Case a Pompelor, de lângă podul Dacia, care va deveni în curând o impunătoare terasă.

"Erau de așteptat să vină restaurante din astea. Mi se par niște locuri speciale și ar trebui să fie chiar mai multe, pentru că de aceea sunt aceste zone de promenadă care nu numai atrag localnicii, dar cred că și turiștii", spune un localnic.

Administratorii restaurantul de vizavi au și ei în plan extinderea localului. Terasa va avea două niveluri și o capacitate de 200 de locuri.

"În viitorul apropiat se va construi în jurul nostru aquapark-ul și probabil încă un hotel. Am încercat să polarizăm zona de terase și restaurante în această parte a orașului", explică Șerban Sere, administratorul unui restaurant din Oradea.

Puțin mai în aval, o cofetărie își va deschide o terasă aproape de Sinagoga Neologă. Anul viitor se are în plan amenajarea unei alte zone de alimentație publică în apropierea Primăriei.

Noile terase vor aduce un plus de dinamism orașului și profit investitorilor. Va fi însă și un revers al medaliei, sunt de părere unii arhitecți.

"(Proiectele - n.n.) au abordări diferite asupra a ceea ce înseamnă vecinătatea cu malul Crișului și cu albia râului în sine și din acest punct de vedere eu cred că există un oarecare risc privind o unitate a întregului ansamblu care se mai păstrează", susţine Cristian Pușcaș, arhitect.

În timp ce astfel de restaurante sunt de abia la început în Oradea, în orașele din străinătate au devenit o adevărată modă.

Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi