After-school , înlocuit de programul "Şcoală după şcoală". Ce presupune acest lucru

Data actualizării: Data publicării:
cod etic invatamant

Noul cod de etică din învăţământul românesc îngrijorează părinţii, care se tem că nu îşi vor mai putea lăsa copiii la şcoală până la ora 16. "Căutăm soluţii", spun directorii de şcoli, care încearcă să înlocuiască programele tip after-school cu programul "Şcoală după şcoală". Acesta este gratuit, însă legislaţia permite acordarea unor sponsorizări din partea asociaţiilor de părinţi.

Programele de tip after-school din şcoli sunt de ani buni o sursă de venit suplimentară pentru învăţători, dar şi un ajutor pentru părinţi. Aceştia din urmă au unde să îşi lase copiii până la ora 16, timp în care cei mici primesc o masă caldă şi îşi fac temele.

"Facem lecţii până la ora 16. Îmi place când îmi fac temele cu colegii şi când mă joc fotbal afară", spune un elev de clasa a IV-a.

Programul este cea mai bună soluţie şi pentru Georgiana Lădescu, a cărei fetiţă de clasa întâi rămâne în fiecare zi la şcoală, până la ora 4. Mama plăteşte zilnic 21 de lei pentru masă şi învăţător, dar spune că merită.

"- E un avantaj pentru părinţi, mai ales pentru cei care nu au ajutor, care nu au posibilitate să vină să ia copiii.
- Dacă nu ar exista, ce aţi face, ca o ultimă soluţie?
- Nu ştiu, chiar nu ştiu cum m-aş descurca."

Noul cod de etică nu mai permite dascălilor să perceapă vreo taxă pentru aceste activităţi desfăşurate în incinta şcolii. Directorii unităților de învățământ caută deja soluţii pentru această problemă. Cea mai la îndemână ar fi finanţarea programului "Şcoală după şcoală" prin sponsorizări făcute de asociaţiile de părinţi.

"Noi am început deja demersurile, vom avea întâlniri cu părinţii, cu învăţătorii şi vom vedea dacă asociaţia părinţilor doreşte să finanţeze acest program până la ora 16. Deci, se poate, scrie şi în metodologie", susţine Florian Hava, directorul școlii "Dacia" din Oradea.

Noul cod de etică nu le mai permite profesorilor să îşi mediteze propriii elevi, pentru a evita situaţiile în care anumiţi copii sunt avantajaţi în faţa colegilor de clasă. Sancţiunile pentru nerespectarea acestor prevederi sunt drastice.

"Acolo unde vor fi sesizări, tocmai această Comisie de etică constituită la nivelul fiecărui judeţ va analiza toate aceste sesizări. Sancţiunile sunt cele prevăzute în Legea educaţiei naţionale, pornesc de la observaţii scrise până la desfacerea contractului de muncă", spune Alin Iuhas-Novac, șeful IȘJ Bihor.

Ordinul Ministerului Educaţiei, care stabilieşte un set de norme etice în învăţământul din România, a fost publicat în Monitorul Oficial pe 4 octombrie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri