Aglomerație în vulcanizări. Volumul de muncă s-a triplat în ultimele zile

Data actualizării: Data publicării:
vulcanizari

Ninsoarea de duminică şi prognozele care anunţă că iarna este tot mai aproape i-au trimis pe şoferi la vulcanizări. În ultimele zile au stat la coadă încă de la primele ore ale dimineții ca să monteze pe maşini anvelope de iarnă. Pe cele de vară au avut posibilitatea de a le lăsa în hoteluri pentru cauciucuri, puse la dispoziţie de patronii unor service-uri. 6 luni de "cazare" costă 60 de lei.

De la ora opt dimineața pânã la lãsarea întunericului, angajaţii atelierelor de vulcanizare lucreazã fãrã întretrupere. Dupã ninsoarea de duminicã a triplat numãrul şoferilor care vor sã-şi schimbe anvelopele cu cele de iarnã. Un service are parte de aproape 100 de maşini pe zi. Clienţii stau la rând chiar şi o orã, doar ca sã se ştie în siguranţã.

"Aderența la șosea e alta când ai cauciucuri de iarnă și alta când le ai pe cele de iarnă", spune un şofer.

"Astea de iarnă sunt mai bune, deja cum scade temperatura (...) se simte că sunt mai bune", explică altul.

"M-am înscris pe o listă de așteptare, când îmi vine rândul o să intru. E multă lume, zăpada asta ne-a dat peste cap."

Alții recunosc cã au venit de frica amenzilor pe care le-ar putea primi.

"Trebuia sã vin mai devreme, teama de amendã care este mai mare decât valoarea cauciurilor."

"Șoferii care circulă pe drumurile publice acoperite cu gheață, zăpadă sau polei și nu au mașinile echipate corespunzător cu anvelope de iarnă riscă între 9 și 20 de puncte de penalizare. Valoarea unui astfel de punct este de 125 de lei", a detaliat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Un schimb complet de anvelope costã între 60 și 120 de lei, în funcție de dimensiune. Pentru cei care nu au unde sã își lase cauciucurile de varã, patronii au amenajat spații speciale de depozitare.

"Costã 10 lei pe setul de patru bucãți, pe lunã, deci undeva la 60 de lei pe sezon", susţine Mircea Ciucur, directorul de vânzări al vulcanizării.

În hotelul construit la doar câțiva metri de atelierul de vulcanizare sunt depozitate peste 300 de anvelope. Fiecare are un cod unic de identificare pentru evitarea erorilor.

"Pe hârtie apare numărul mașinii în primul rând, apoi seriile anvelopelor, luăm măsura profilului, în milimetri."

Potrivit legii, maşinile trebuie sã aibã pneuri de iarnã dacã se deplaseazã pe o şosea acoperitã cu gheațã, zãpadã sau polei, indiferent de perioadã.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri