Sari la conținut

Aglomeraţie la frontieră. Sute de camioane au aşteptat să iasă din ţară prin vama Borş

"Sute de camioane aşteaptă să iasă din ţară prin vama Borş. Coloana de TIR-uri se întinde, în acest moment, pe o distanţă de aproximativ 7 kilometri. Şoferii speră ca până diseară să reuşească să treacă frontiera", a transmis Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"- Când credeţi că o să ajungeţi?
- La noapte, la ceva oră.
- Aşa de mult să dureze, credeţi?
- Şapte kilometri sunt de aici până în vamă", spune un şofer. "Nu ajungem la descărcat, la timp la descărcare."

"- Cam în cât timp credeţi că o să ajungeţi la punctul de trecere?
-Cam în 4-5 ore", estimează altul.

"- Unde trebuie să ajungeţi?
- În Spania.
- Ce înseamnă această pauză prelungită?
- Ce să însemne? Nervi, stres."

De la începutul lunii martie, autorităţile maghiare au restrictionat traficul camioanelor de peste 7,5 tone în weekend şI în zilele de sărbători legale. Din cauza Paştelui catolic, interdicţia s-a prelungit luni. De la reluarea traficului, peste 800 de camioane s-au prezentat la ieşirea din ţară prin vama Borş, în timp ce prin punctul de trecere au tranzitat aproape 1900 de automarfare.

"Timpul acordat pentru controlul unui automarfar a fost mai puţin de 1,5 minute. Pentru fluidizarea traficului şi realizarea unui control operativ, conducerea ITPF Oradea a dispus măsuri suplimentare a personalului", a precizat comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea.

În plus, în vamă a fost mărit cu două numărul arterelor de control la automarfare.
Poliţiştii de frontieră le recomandă şoferilor să folosească şi celelalte puncte de trecere de la graniţa cu Ungaria, ca să evite aglomerarea.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă