Sari la conținut

Aglomeraţie la graniţa de vest | Cozi kilometrice la camioane şi sute de mii de turişti prin vămi

A fost aglomeraţie, marţi dimineaţă, la vămile din vestul ţării. La Nădlac II, în judeţul Arad, coada de camioane care s-a întins pe 10 kilometri, la ieşirea din România, a transformat punctul de frontieră în cel mai aglomerat de la graniţa cu Ungaria.

Potrivit aplicaţiei online a Poliţiei de Frontieră, timpul de aşteptare la camioane, era în zonă, de aproape 180 de minute. De la ridicarea restricţiei de circulaţie în Ungaria, adică de duminică seara, prin vama Nădlac II au trecut în ţara vecină 1700 de automarfare.

Timpul maxim de control al unui vehicul este de cinci minute, în condiţiile în care traficul se face pe patru artere la ieşirea din ţară şi pe trei la intrare.

În schimb, circulaţia este mai redusã prin celelelalte vãmi cu Ungaria. De exemplu, în Petea, un camion nu stã mai mult de 30 de minute pânã sã tranziteze punctul de frontierã, în timp ce în Borş, timpul mediu de aşteptare este de 20 de minute.

Potrivit Poliţiei de Frontierã, în perioada Paştelui peste trei sferturi de milion de persoane au intrat sau au ieşit din ţarã.

Comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea: "În perioada Sărbătorilor Pascale, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 778.000 de persoane, din care 378.000 pe sensul de intrare în ţară şi 400.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 205.000 mijloace de transport. Anul trecut, de Paşte, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 835.000 de persoane şi 222.000 mijloace de transport, înregistrându-se astfel o scădere cu 7%.

Totodată, comparativ cu o perioadă similară a lunii trecute, s-a constatat o creştere a traficului cu 12%, atât la persoane, cât şi la mijloace de transport. În acest an, cele mai tranzitate puncte de trecere ale frontierei au fost cele aeroportuare, unde au trecut graniţa peste 247.000 persoane.

De asemenea, la punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară, au trecut graniţa peste 185.000 persoane."

Editor web: Adrian Laboş