Aglomeraţie la păstrăvării, înainte de Anul Nou

Data actualizării: Data publicării:
pastrav6

O vorbă din bătrâni spune că e musai ca în noaptea de Revelion să mâncăm peşte pentru ca, în anul care vine, să ne strecurăm printre greutăţi ca peştele în apă. Şi cum în Maramureş tradiţiile sunt păstrate cu sfinţentie, oamenii se înghesuie să-l cumpere. Foarte mulţi aleg păstrăvul direct de la sursă; aşa se face că la păstrăvării a fost forfotă continuă.

pastrav5
pastrav5

"Vânzările de peşte au explodat în ultimele zile dinaintea Anului Nou, în păstrăvării. Tradiţia mesei de Revelion a făcut ca numai în această păstrăvărie să se vândă, în ultima săptămână din an, până la 1000 de kilograme pe zi, de câteva zeci de ori mai mult decât în celelalte luni ale anului", a relatat Izabela Jurasko, reporter Digi24.

Imediat după Crăciun, în păstrăvăriile din Maramureş a început forfota. Sute de oameni au mers zilnic să se aprovizioneze cu păstrav viu, direct din bazine.

"Avem păstrav curcubeu pe care îl creştem, avem trei păstrăvării. Foarte sănătos, crescut într-o apă de munte, nu într-un sistem recirculat, este într-un sistem semi-intensiv de creştere", a explicat Gabriel Roman, reprezentantul unei păstrăvării. "Se cumpără pentru consum acasă, pentru consum la cabane, pentru alte restaurante."

Şi s-a cumpărat cu kilogramele.

"Am luat pentru cineva, soţia a luat mai mult – 5 kilograme", spune un client.

"- De ce nu din magazine, de ce de aici?
- Pentru că e mai eco şi e ok, deci e foarte bun."

"- Cum îl veţi găti?
- La cuptor, pe făină, prăjit, după tradiţie!"

"- Mâncaţi peşte în fiecare an de Revelion?
- Da.
- Ştiti ce zice tradiţia, de ce e bine să mâncăm?
- Da, că mergi tot înainte
- Credeţi?
- Cred. Să sperăm că aşa va fi."

Etnologii spun însă ca tradiţia consumului de peşte are strânsă legătură cu începuturile creştinismului.

"Atunci când peştele devine un simbol al creştinilor pentru că numele peştelui în limba greacă, luat literă cu literă, s-ar traduce “Isus Cristos, fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”, explică Janeta Ciocan, etnolog.

Odată cumpărat, peştele va ajunge în bucătării pentru a fi gătit.

"Prăjit în tavă, în ulei, cu făină de mălai. Ăsta e cel mai bun peşte pregătit", spune Mariana Tecar, bucătăreasa unui restaurant.

În păstrăvăriile din Maramureş, un kilogram de păstrăv viu s-a vândut cu 24 de lei, în timp ce salata de icre a costat 12 lei/180 de grame.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri