Ajutor pentru bolnavii de cancer din Galaţi. Medicii din Oradea au trimis componente pentru aparatul de cobaltoterapie

Data publicării:
BETA oncologie

Oncologii din Oradea au fost primii din ţară care au sărit în ajutorul bolnavilor de cancer din Galaţi. La spitalul judeţean din oraşul de pe malul Dunării aparatul de cobaltoterapie nu mai poate fi folosit, după ce kit-ul de calculatoare s-a defectat.

"O să împrumutăm o parte foarte importantă de la fostul nostru aparat de cobaltoterapie; calculatorul de la masa de comandă", confirmă dr. Edina Szabo, coordonatorul Centrului de Oncologie din Oradea.

Medicii gălăţeni au cerut sprijinul colegilor din Oradea, despre care ştiau că nu mai folosesc vechiul aparat de cobaltorepie. Acesta a fost dezactivat în 2012, odată cu inaugurarea noului centru Oncologic din Bihor. Astfel, două calculatoare vor fi trimise la Galaţi în cursul săptămânii viitoare.

"Unul este la camera de comandă şi unul este în interiorul aparatului. Aceste două calculatoare fac ca sursa să iasă să iradieze pacientul, după care intră înapoi în siguranţă", detaliază Vasile Virag, fizician.

Calculatoarele vor fi folosite de medicii oncologi gălăţeni timp de câteva luni, până când vor achiziţiona altele noi. Aparatul este produs în Canada, iar firma care asigură service-ul trebuie să ceară acolo oferte de preţ, potrivit procedurilor legale.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri