Alăptarea, promovată online. Un medic din Bihor oferă sfaturi şi sprijin mamelor care vor să alăpteze

Data publicării:
alaptare 140415

Anca Buie a născut anul trecut şi îşi aminteşte că a avut probleme cu alăptarea copilului.

"Mi-am dorit foarte mult să alăptez, însă nu am ştiut că după ce voi naşte voi întâmpina nişte probleme."

A fost la un pas să renunţe la alăptare şi să-i dea bebeluşului lapte praf. A aflat de la prietene despre o doctoriţă din Oradea care promovează alăptarea şi i-a cerut sfatul.

"Toată lumea spune "nu mai sta așa mult cu copilul la sân. Nu vezi că nu se satură, dă-i lapte praf." O mămică insuficient informată și fără experiență cedează imediat", spune dr. Bianca Chirea, neonatolog.

"Dacă nu eram aici la doamna doctor nu aş fi găsit aceste soluţii şi probabil nu aş fi putut să alăptez", recunoaşte Anca Buie.

Medicul i-a explicat tinerei mame care sunt dezavantajele renunţării la alăptat. Copiii care sunt hrăniţi cu lapte praf sunt predispuși la astm bronșic, obezitate, diabet sau schizofrenie, atenționează specialiştii.

"Laptele praf conține substanțe străine pentru organismul uman care provin din laptele de vacă sau din soia", atrage atenţia dr. Bianca Chirea.

Ca să ajute cât mai multe mame şi să le îndrume în primele luni de viaţă ale bebeluşului, medicul Bianca Chirea a creat un grup de suport pe o rețea de socializare.

"Mămicile se pot întâlni au aceleași valori și principii de îngrijirea a copilului, alimentație sănătoasă și este foarte bine și pentru ele", spune neonatologul Chirea.

"Dacă apare o problemă, chiar şi în ore târzii din noapte, şi o mămică postează, cu siguranţă este cel puţin una trează la acea oră şi poate să-i dea un răspuns."

"Am aflat multe informaţii şi medicale şi de legate de alăptare în special."

Mai mult de 500 de persoane s-au înscris în acest grup, din care fac parte mame din Timişoara, Arad, Cluj-Napoca ori Hunedoara. Pe lângă discuţiile online, neonatologul se întâlneşte săptămânal cu mamele din Oradea şi le oferă sfaturi.

Proiectul medicului orădean vine în condiţiile în care anul acesta fondurile alocate pentru cumpărarea de lapte praf s-au triplat. Potrivit celui mai recent studiu UNICEF realizat în România, doar una din 10 mame alăptează, ceea ce ne clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri