Sari la conținut

Alegeri la Universitatea din Oradea. Profesorii și studenții îşi votează reprezentanţii în Senatul universității

Până la ora 13, la secția de votare amenajată la biblioteca universității s-au prezentat 338 de cadre didactice și cercetători. Pentru ca scrutinul să fie validat e nevoie de votul a 480 de profesori.

"Am venit cu speranța că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine la universitatea noastră, că vom avea studenți în continuare, că vom avea studenți din ce în ce mai buni", spune un dascăl. 

"Nu avem nevoie decât de aprobare, de validarea a ceea ce stabilim noi și, după cum cred eu, nu vom avea niciodată piedici din partea Senatului."

În schimb, la urnele destinate studenților și-au făcut apariția doar 128 de tineri din cei 13600 câți erau așteptați. Pentru validarea scrutinului e nevoie de prezenţa a jumătate dintre ei.

"La studenți cred că vor fi probleme, pentru că e un număr destul de mare care trebuie să se prezinte și, fiind și sesiune, la cadre didactice și cercetători sperăm să realizăm numărul ca măcar să nu îl mai repetăm", a declarat Ștefan Herchi, președintele Biroului Electoral Universitar.

"În principiu îl cunoaștem pe candidatul de la Arte și sperăm, ne punem toată încrederea în el", spune un student.

"Mi se pare important ca studentul să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește deciziile sau viitorul."

Senatul Universității din Oradea are 76 membri, dintre care un sfert sunt studenți, iar restul cadre didactice de la fiecare dintre cele 15 facultăți.

"Oamenii de acolo vor decide cu privire nu numai la viitorul de 4 ani al universității, ci cu bătaie pe o perioadă mult mai lungă", susţine Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.

Alegerile au atras și nemulțumiri din partea organizaților studențești și a doctoranzilor, care se plâng de reprezentarea foarte slabă în Senat.

"Deși regulamentul de alegeri și legea Educației prevede și reprezentarea doctoranzilor în Senatul Universității, conform regulamentului de lege și a Cartei din 2011 nu este un loc alocat pentru studenții doctoranzi. Suntem printre puținele universități din țară unde nu este respectată această prevedere", a precizat Roland Olah, membru al Asociației "Gheorghe Șincai" a studenților în istorie.

"În plin proces electoral s-a hotărât: Carta Universitară să rămână neschimbată și, mergând după o Cartă din 2011, nu am putut fi prinși și noi", explică Sorin Furdui, președintele Asociației Geografice "Simion Mehedinți".

Rezultatul alegerilor va fi făcut public joi dimineață. Dacă scrutinul nu va fi validat se vor organiza noi alegeri în 1 februarie.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Pe aceeași temă