Alegerile europarlamentare, o necunoscută pentru oamenii de la sate

Data publicării:
sat euro 210514

Cu o bună cultură electorală pe care a dobândit-o ca membru în cadrul comisiilor electorale din care a făcut parte mai mulţi ani, un sătean se uită la afișe și recunoaște:

"Pe ăştia nu-i cunosc, pe ăştia doi nu, pentru că sunt noi. Pe ăsta îl ştiu de foarte multă vreme, cu ăsta nu mai vorbesc am dat şi mâna cu el am şi stat de vorbă cu Ghilea."

Nu mulţi locuitori din mediul rural au avut aceste posibilități. Pentru ei, alegerile şi candidaţii pentru europarlamentare nu reprezintă un interes prea mare. Asta chiar dacă locuiesc într-o localitate europeană

"-Ştiţi ce programe au ce promite fiecare ?
-Promisiunile sunt mari realizările mai puţine."

"Şi în mediul rural şi urban există un dezinteres pentru alegerile europarlamentare. La europarlamentarele din 2009 a fost cea mai scăzută prezenţă la vot, undeva la 28%", explică politologul Cristina Matiuţa.

"Eu nu am încredere, sunt sătul până peste cap."

Totuşi, specialiştii cred că duminică la urne vor merge destul de mulţi alegători.

"În mediul rural oamenii se vor mobiliza şi de data asta mai bine pentru că sunt fiefurile partidelor politice, comunităţile sunt mici primarii au o mai mare infuenţă în ai mobiliza la urne chiar dacă nu ştiu prea bine pentru ce votează în fapt", spune Cristina Matiuța.

La alegerile europarlamentare din 2009, participarea la vot în mediul rural a fost de aproximativ 36 la sută, în timp ce în oraşe abia dacă 20 la sută dintre alegători s-au prezentat la urne.

reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri