Sari la conținut

Alegerile, prin ochii ProDemocraţia. Voluntarii spun că au întâmpinat probleme în mai multe secţii

Membrii Asociației Pro Democrația au fost prezenţi cu echipe mobile în 30 de comune din Bihor. Din păcate, spun voluntarii, s-au lovit de reticenţa unor şefi de secţie.

„Cea mai importantă problemă a fost la Ciumeghiu, unde observatorii noștri au riscat să fie excluși din secția de vot, semnalând eventuale lucruri nepotrivite, cum ar fi prezența afișelor electorale în imediata vecinătate a secției de votare", a remarcat Cătălin Popa, voluntar.

Nereguli au fost şi în Borod. Activiştii îl acuză pe primarul PSD al comunei că şi-a depăşit atribuţiile în ziua alegerilor.

„Implicarea dânsului a fost destul de activă, dând telefoane, având hârtii la mână prin care își urmărea alegătorii dacă și-au făcut prezența", susţine Istvan Becskyi, vicepreședintele Asociației Pro Democrația Bihor.

În replică, liderul PSD Bihor Ioan Mang consideră normală prezenţa aleşilor locali în preajma secțiilor de votare pentru a se asigura de buna desfășurare a alegerilor.

„La Borod s-a şi pierdut. Deci, nu văd ce presiune s-a făcut acolo la Borod."

Observatorii ProDemocraţia spun că au fost situaţii în care au fost confundaţi cu membrii altor asociaţii, pe care le consideră părtinitoare.

„Au fost și din partea unor organizații non-guvernamentale, dar, din păcate, trebuie să punem niște ghilimele foarte puternice: sunt multe ONG-uri, fundații, asociații care sunt satelit ai unor partide", a dezvăluit Adrian Șimon, președintele Asociației Pro Democrația Bihor.

În ziua alegerilor, cei 12 voluntari ai ProDemocraţia au parcurs 540 de kilometri în Bihor.

Reporter: Laura Breb
Operator: Constantin Gheorghiță