Aleşi locali demişi de prefectul de Bihor. Patru primari şi 123 de consilieri și-au terminat mandatele mai repede

Data publicării:
Prefectura Bihor

Cei 127 de aleşi demişi fac parte din 54 de consilii locale, in timp ce patru dintre ei sunt chiar primarii în funcţie. Motivul demiterii:

"Alegerile pe care le-au avut în 2012 au candidat pe o anumită listă de partid, or, acum dânșii nu se mai regăsesc pe acea listă. Pprin faptul că au rămas definitive candidaturile în data de 4 mai, prin rămânerea definitivă a candidaturilor, acești domni, doamne s-au regăsit într-o altă situație decât cea din 2012", explică Claudiu Pop, prefectul județului Bihor.

Cei 127 au fost aleşi în 2012 pe listele unui anumit partid, iar la alegerile din 2016 figurau pe listele altei formaţiuni politice. Dosarele de candidatură au devenit definitive în 4 mai, astfel că trecerea de la un partid politic la altul apare negru pe alb în scriptele Prefecturii.

"Acești 127 de domni au fost într-una din acele situații, astfel că prefectul ia act sau constată de drept încetarea mandatului. Demisia a fost sau demiterea lor a fost ca urmare a efectului legii", spune prefectul.

Printre aleşii locali care şi-au încheiat mandatul cu câteva săptămâni înainte de alegeri sunt şi primarii comunelor Pietroasa, Sâmbăta, Criştioru de Sus şi Bulz. Unii dintre ei au profitat de ordonanţa de urgenţă 55 din 2014, cunoscută sub denumirea Ordonanţa lui Dragnea; alţii au schimbat tabăra chiar înainte de alegerile din 5 iunie. Niciunul nu contestă această măsură.

Fănel Tulvan, primarul demis al comunei Criștioru de Jos: "Oficial, eu nu am primit nimic de la prefectură. Probabil că va urma să primim. Eu, când am candidat în 2012, am candidat pe listele USL, acum am decis să candidez pentru PNL."

Mircea Carţiş, primarul demis al comunei Sâmbăta: "Motivu-i că am trecut de la un partid politic la altul."

Niciuna dintre candidaturile celor 127 de aleşi locali demişi nu este pusă în pericol de această decizie a prefectului Claudiu Pop.

"În privinţa reparaţiei morale şi a subiectului de traseism politic, aici noi, ca şi Asociaţia Pro Democraţia, întotdeauna am avut un semnal foarte clar. Este o dovadă a faptului că unii pun accent în timpul mandatului pe modul de a supravieţui politic", susţine Adrian Şimon, reprezentantul Asociaţiei Pro Democraţia.

Alegerile locale din acest an vor avea loc pe 5 iunie şi se vor desfăşura într-un singur tur.

Reporter: Bogdan Băcilă, Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri