Amânare în cazul elevilor din Ştei, eliminaţi de la Bacalaureat

Data publicării:
proces stei

Recursul formulat de Inspectoratul Şcolar Bihor nu a putut fi judecat din cauza unei erori procedurale.

Teodora Mănoiu, consilierul juridic al Inspectoratul Școlar Bihor: "Instanţa a stabilit că trebuie timbrat în plus faţă de cei 20 de lei stabiliţi iniţial, cu o diferenţă de 80 de lei, astfel încât să fie în concordanţă cu prevederile articolului 24 din ordonanţa care priveşte taxele de timbru."

Potrivit citaţiilor emise în luna iulie de Curtea de Apel Oradea, Inspectoratul Şcolar Bihor era obligat să achite o taxă de timbru în valoare de 20 de lei pentru fiecare dosar.

"În această situaţie trebuie să arăt cu degetul în sens peiorativ, negativ, la adresa reprezentanţilor IŞJ Bihor, deoarece nu s-au conformat obligaţiei date de lege de a plăti taxa de timbru adecvată fazei procesuale pe care ei au promovat-o. Este culpa lor", consideră avocatul Arpad Kolozsi.

Toate cele 12 cauze au fost amânate chiar şi cu nouă zile după începerea anului universitar: "Noile termene de judecată au fost stabilite pentru zilele de 7, 9, 18 şi 28 septembrie, respectiv 9 octombrie 2015", a confirmat Adrian Haş, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea.

Părinţii şi elevii au izbucnit în lacrimi la auzul veștii şi cred că vina o poartă doar Inspectoratul Școlar. "Îşi bat joc de copii a treia oară: prima dată când i-au eliminat, a doua oară când au cerut amânarea procesului de suspendare a procesului verbal şi acum a treia oară."

Jumătate dintre cei 12 tineri s-au înscris deja la facultate și au fost admişi la Universităţi din Oradea, Cluj-Napoca și Timişoara. Nina Burtă, una dintre elevele din Ștei eliminată de la Bacalaureat, a trecut unul dintre cele mai grele examene de admitere, cel de la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea.

"Am reuşit, deşi am avut un puternic şoc emoţional, am reuşit a 35-a. A fost foarte greu, dar Dumnezeu mi-a ajutat."

Tot astăzi, dar la Tribunalul Bihor, se judecă cazul altor 34 de elevi din Ștei. Și ei au contestat decizia de eliminare de la Bacalaureat și au dat în judecată Inspectoratul Şcolar Bihor. Ei speră să obținută suspendarea deciziei și să se poată înscrie la facultatea în sesiunea de toamnă.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri