Amendă cât jumătate de buget pentru întârzierea unui proiect european într-o comună din Bihor

Data publicării:
BETA cherechiu

Potrivit proiectului, fondurile europene primite de comuna Cherechiu urmau să fie folosite pentru construirea unei noi şcoli, refacerea căminului cultural şi asfaltarea a 13 kilometri de drum. Contractul de finanţare a fost semnat în 2010, dar de atunci proiectul a bătut pasul pe loc timp de trei ani. Edilii spun că de vină sunt participanţii la licitaţia pentru atribuirea lucrărilor, care au făcut contestaţii după contestaţii.

"La prima licitaţie, a câştigat o firmă. Şi la un bun sfârşit, că odată şi odată s-a sfârşit, a rămas aceeaşi firmă câştigătoare. Înseamnă că am făcut bine. Şi atuncia de ce am fost noi de vină?", se întreabă Sándor Nyíri, primarul comunei Cherechiu.

În ciuda justificărilor primarului, comuna a fost amendată de Uniunea Europeană tocmai pentru această întârziere. Sancţiunea reprezintă 2% din valoarea proiectului, adică 50 de mii de euro. Ghinionul a fost cu atât mai mare cu cât, la trei săptămâni după ce primpria a plătit amenda, legea a fost modificată. Nivelul pedepsei a fost redus de la 2% la doar 0,1% din valoarea unui proiect cu fonduri europene.

Sándor Nyíri, primarul comunei Cherechiu: "Având în vedere că bugetul comunei, bugetul local, cum ar veni, din impozite şi taxe locale este aproximativ de două ori atâta, înseamnă că-i destul de mult."
TC OUT 00 03 18

O dată plătită amenda, au început şi lucrările. Prima dată vor fi asfaltate străzile dintr-unul din satele comunei care nu are niciun drum modernizat.

Acum, primăria vrea să contracteze un credit bancar pentru a plăti taxa pe valoarea adăugată aferentă proiectului.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri