Amendă pentru o rablă fără rovinietă

Data publicării:
rabla amenda

Situaţie mai puţin obişnuită în Satu Mare, unde un localnic a fost amendat pentru că ar fi circulat fără vinietă cu o maşină despre care spune că e pe butuci de peste un deceniu. Abandonat într-o curte, printre buruieni, vehiculul e plin de rugină şi nu are una dintre roţi, spune bărbatul. Pentru că riscă să aibă conturile suspendate din cauza amenzii, el vrea să dea în judecată CNADNR şi să ceară daune morale.

Bărbatul, care conduce o afacere în Satu Mare, deţine mai multe maşini înregistrate pe firma sa. Printre ele se numără o Dacia 1310 din 1992 care nu a mai folosită de 12 ani. De atunci zace în curtea firmei, printre buruieni.

Cu toate acestea, acum câteva zile proprietarul a aflat că are de plătit o amendă de 250 de lei şi riscă să fie executat silit pentru că maşina cu pricina ar fi fost detectată în toamna anului trecut circulând pe un drum naţional, fără a avea rovinietă.

"Mi-a venit să râd şi mă gândeam la un moment dat: bine că nu a prins-o radarul cu 130 de km/oră, că ar fi fost culmea culmilor. "Am luat legătura cu CNADNR şi o doamnă drăguţă de acolo mi-a spus, lăsaţi-mă domnule, daţi-mă în instanţă şi cu asta basta şi mi-a închis telefonul", povesteşte proprietarul maşinii.

Că maşina nu a fost mişcată din loc o confirmă şi angajaţii bărbatului.

"- Dânsul, patronul firmei, şi-a cumpărat alte maşini mai performante, iar asta a rămas pe chituci.
- Care e starea ei acum?
- Doar caroseria, e ruginită toată, nimic nu e bun în ea."

"Este greu de crezut că această bătrână Dacie, veche de mai bine de 20 de ani, a putut fi surprinsă de o cameră fixă de verificare a rovinietei întrucât îi lipsesc părţi importante din caroserie, ba chiar şi o roată, iar maşina este roasă de rugină", a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Proprietarul Daciei nu a primit nici astăzi înregistrarea de la CNADNR, cel mai probabil pentru că între timp şi-a schimbat adresa firmei. La Finanţe, însă, amenda este consemnată în acte, motiv pentru care sătmăreanul vrea să ceară daune morale în justiţie.

"Numărul care se vede acolo se cunoaşte la nivelul judeţului cam al cărei firmă este, iar eu sunt lezat un pic în orgoliul de societate care şi-a plătit datoriile care se ridică lunar la un miliard aproape de lei vechi."

Reprezentanţii Companiei de Drumuri nu exclus posibilitatea unei erori umane şi spun că vor verifica situaţia.

"Poate când a transcris numărul, să-l fi transcris greşit, e posibil şi asta, mă gândesc, că altfel nu văd cum. Camerele nu pot înregistra decât ce e pe drum. Să ne trimită numărul de maşină, procesul verbal, copia după talon, să le trimită la Regionala Cluj şi noi le trimitem mai departe", a declarat Eugen Cecan, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj.

Din 2011 până anul trecut au fost contestate aproximativ 170 de mii de amenzi dispuse de CNANDR pentru neplata rovinietei. 70% dintre sancţiuni au fost anulate prin sentinţe definitive.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri