Sari la conținut

Amenzi pentru gheaţa de pe trotuare. 600 de orădeni au fost somaţi de Poliţia Locală să cureţe trotuarele

Ninsorile şi gerul de săptămâna trecută au fost un prilej numai bun pentru orădeni să demonstreze că au spirit civic. Mulţi s-au înarmat cu lopeţi şi au ieşit să cureţe gheaţa şi zăpada din faţa caselor ori a magazinelor.

În schimb, alţii au ignorat complet obligaţia de a curăţa trotuarele, care au devenit astfel un pericol pentru trecători.

"- Sunt trotuarele curăţate sau nu?
- În unele locuri sunt curăţate, dar cred că, mai mult, după cum se vede aici, nu prea."

"- Nu e uşor, e zăpadă şi gheaţă.
- Ai alunecat?
- Da."

În astfel de cazuri, cei care nu-şi curăţă spaţiul din faţa caselor şi spaţiilor comerciale sunt sancţionaţi de poliţiştii locali.

"Au fost notificate peste 600 de persoane fizice si juridice, iar două asociaţii de proprietari au fost sancţionate contravenţional. Persoanele care nu vor lua măsurile necesare pentru îndepărtarea zăpezii şi a gheţii riscă sancţiuni de la 500 la 2500 lei", a explicat agent Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Oradea.

Ca să evite amenzile, unele asociaţii de proprietari au apelat la femeile de serviciu.

"Datoria principală ar avea-o locatarii, dar se sensibilizează mai greu. Sunt și anumite excepţii, dar avem femei angajate în cadrul asociaţiei de locatari care ştiu că au de lucru şi îşi fac treaba cum trebuie", spune Alexandru Babinsky, președintele Asociația de Proprietari Cazaban-Oneștilor.

Sancţiuni poate primi şi firma de deszăpezire în cazul în care nu curăţă trotuarele din zonele indicate de primărie ori unde nu există asociaţii de proprietari.

"Trotuarele se încep în funcţie de importanţa arterelor de circulaţie şi în special în zonele unde nu au proprietari sau nu sunt proprietari în zona respectivă". susţine Ionel Ban, directorul tehnic al firmei de deszăpezire.

"Străzile pe care nu s-au efectuat deszăpezirea trotuarelor, respectiv spargerea gheţii, aceste străzi sunt tăiate din situaţiile de lucrări şi se aplică penalităţi", explică Mircea Stejeran, şeful biroului Servicii Publice din Primăria Oradea.

Din fericire, încălzirea anunţată pentru următoarele zile îi va scăpa pe orădeni, cel puţin o perioadă, de aceste probleme.

Reporter: Romana Hora
Operator: Florin Lucuța

Pe aceeași temă