Sari la conținut

Amintiri cu prinţi la Vadu Crişului. Prinţul Paul a dezvelit un monument în memoria regelui Carol al II-lea

În memoria bunicului său, prințul Paul al României a refăcut în mod simbolic momentul din 1930. Alături de soţia şi copilul său, a aterizat pe un câmp din Vadu Crişului, de această dată cu elicopterul.

Prinţul şi familia lui au fost întâmpinaţi de oficialități şi de localnici, dar și de rudele Mariei Mudura, cea care i-a dat principelul Carol al II-lea să bea apă dintr-un ulcior.

Musafirii s-au plimbat prin comună, însoţiţi de un alai de tineri. Prințul Paul a participat apoi la dezvelirea bustului regelui Carol al II-lea, care, pe 6 iunie 1930, pe când se întorcea din străinătate ca să fie încoronat, a aterizat forțat pe un câmp de lângă Vadu Crișului.

"Am făcut asta ca să se țină cont că este o perioadă din istorie plăcută pentru România, când România a fost văzută în afară pozitiv, când România a fost una dintre cele mai puternice tări din Europa", a explicat prinţul Paul.

În aceeași zi a fost comemorată și tânăra care acum 85 de ani i-a dat regelui apă din ulcior. "Am dezvelit placa comemorativă pe casa unde a trăit 50 de ani Maria Mudura", a precizat Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crişului.

Chipul femeii care l-a ajutat pe Carol al II-lea a devenit cunoscut în perioada interbelică după ce a fost imprimat pe moneda de 10 lei. Localnicii din Vadu Crişului au fost recompensaţi de rege, care îi invita în fiecare an la masă, în Bucureşti.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Robert Rezmuves

Pe aceeași temă