Amintiri despre Regele Mihai | Orădeni în vizită la Majestatea Sa

Data actualizării: Data publicării:
oradeni la regele mihai

Românii se despart de o personalitate care a marcat istoria ţării. Oamenii deja resimt despărţirea de Regele Mihai, iar unii dintre ei au mers şi au aprins lumânări în memoria sa fie în Bucureşti, la Palatul Elisabeta, fie în Sinaia, la Palatul Peleş. Alţii îşi amintesc momentele în care întâlnirile cu Majestatea Sa le-au marcat destinul. Este cazul unui grup de orădeni, care a avut privilegiu să fie primit în anii '90, la reşedinţa Regelui Mihai de la Versoix.

În anii '90, corul orădean condus de Samuil Mitra a fost invitat să participe la un festival muzical desfăşurat timp de 10 zile, în Geneva. Persoane din comunitatea românească din Elveţia le-au propus bihorenilor o vizită la reşedinţa de la Versoix a regelui Mihai.

"Eu sigur mi-am dorit asta foarte mult pentru că în afară de istoria învăţată la şcoală eu am prins istoria relatată de oameni educaţi interbelic. Şi vroiam să văd altă faţă a României în acest simbol al ei", spune Samuil Mitra.

Acesta îşi aminteşte că grupul a fost primit chiar de Majestatea Sa.

"Regele a ieşit în faţa noastră, eram instruiţi cum să i ne adresăm. Au cântat copii şi majestatea sa a venit şi ne-a întrebat cum am ajuns, ce facem , cum o să stăm foarte deschis şi cordial şi asta mi-a dat curaj."

Adrian Gale avea pe atunci 18 ani şi era fotograful grupului din Oradea. I-a rămas în memorie înţelegerea şi eleganţa familiei regale.

"Ţin minte când ne-a întâmpinat regele Mihai, era un om obişnuit, ne aşteptam la ceva diferit, oau ! dar era un om normal. A vorbit cu fiecare din noi, a venit ne-a salutat pe fiecare.Ne-am permis foarte multe, dar nimeni nu a spus nimic şi chiar au vrut să facă poze cu noi."

Orădenii i-au transmis regelui Mihai sentimentele pe care le aveau faţă de monarhie. "Majestate, noi nu credem că universul acesta este condus de un preşedinte. Cred că mai degrabă este o monarhie şi universul e condus de un monarh absolut! Şi noi avem o mare consideraţie cu privire la aportul monarhiei la construirea României moderne."

"Impresia care ne-a lăsat-o această întâlnire a fost că soluţiile pentru o Românie echilibrată şi o ţară ca afară cum ne dorim nu erau departe. Ele existau şi ar fi trebuit ceva mai mult curaj reformator din partea majorităţii", spune Samuil Mitra.

Chiar dacă nu a participat la întâlnirea de la Versoix, Luminiţa Gale îşi aminteşte impresia puternică pe care i-a lăsat-o Regele Mihai în timpul vizitei făcute de acesta în Oradea, în 1997: "Regele Mihai era în prima maşină, erau câteva maşini negre, ne-a făcut cu mâna. Conducea era chiar la volanul maşinii foarte degajat, foarte elegant. Eu am văzut un om normal, un om modest. Nu m-am aşteptat să fie aşa accesibil."

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri