Analize gratuite pentru depistarea unei boli grave

Data publicării:
analize boala 071014

La screeningul care a debutat la începutul acestei luni se pot prezenta pacienţii care suferă de tuse cronică, sunt mereu obosiţi, au probleme de respiraţie sau dureri în piept.

"Orice pacient fumător, la cinci ani de când a început să fumeze, ar trebui să ştie că are această boală. Nu simte absolut nimic încă vreo 20 de ani", susţine dr. Luiza Demian, medic medicină internă.

Spirometria este cea mai sigură metodă de depistrare, spun specialiştii. Investigaţia este gratuită, nedureroă şi durează câteva minute.

"Este ireversibilă. O dată apărută ea nu se mai vindecă, cel mult putem să tratăm şi să avem grijă ca ea să nu progreseze prea mult", consideră dr. Mircea Onaca, medic medicină internă.

Evaluarea periodică este importantă, spun specialiştii, pentru că bolnavii de Bronhopneumopatia obstructivă cronică au o iminuntate scăzută şi fac dese infecţii respiratorii.

"La sfârşitul anului 2013, în judeţul Bihor erau în evidenţă la medicii de familie un numar de 15.611 cazuri. Anual sunt diagnosticate aproximativ 2000 de cazuri noi de bronhopneumopatie cronică obstructivă", a anunţat dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

"În perioada octombrie-decembrie 2014, Societatea Română de Pneumologie organizează o campanie pentru testarea funcţiei respiratorii la populaţie în scopul depistării bolii BPOC", a precizat dr. Marcela Vigdorovici, medic pneumolog.

Pacienţii diagnosticaţi cu această boală ar trebui să renunţe la fumat şi să aibă un stil de viaţă cât mai sănătos pentru ca imunitatea organismului să crească.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Tiberiu Catrişcău

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri