Anchetat după un accident de muncă. Un tânăr rănit grav a fost acuzat că nu și-a luat măsuri de protecție

Data publicării:
ranit caz tiger

Din victimă, cercetat într-o anchetă penală. Este situația în care se află un tânăr care în urmă cu un an și jumătate a suferit un accident de muncă. Bărbatul este acuzat că nu a respectat regulile de protecţie a muncii, după ce a acceptat să fie ridicat cu un utilaj, fără să poarte echipament de protecţie. A căzut atunci în cap și, deși a suferit mai multe operații, a rămas imobilizat la pat.

Accidentul căruia i-a căzut victimă Ovidiu Rusalim s-a întâmplat în 2015, la începutul lunii septembrie. Tânărul lucra pe atunci ca vânzător în cadrul unei firme din Oradea care comercializează materiale de construcţii. Unul dintre colegii săi l-a ridicat cu un utilaj electric ca să ia o garnitură de mobilă aflată pe un raft la peste patru metri înălţime. Atunci s-a întâmplat nenorocirea: Ovidiu s-a dezechilibrat și a căzut, lovindu-se cu capul de podea.
Din acest moment, tatăl tânărului susține că au apărut mai multe nereguli.

"Nu s-a anunţat poliţia, s-a spălat sângele pe jos. În data de 10 septembrie am venit de la Cluj, m-am dus la poliţie să văd de accident şi m-a întrebat domnul comisar, ce accident? Domnule, copilul meu este între viaţă şi moarte", povesteşte Șerban Rusalim, tatăl lui Ovidiu.

Bărbatul spune că apelul făcut la 112 anunța existența unei persoane inconştiente, nu a unei în stare gravă din cauza unui accident de muncă. Tatăl rănitului a încercat să afle ce s-a întâmplat în ziua respectivă.

"Le-am cerut camera de filmare, am zis, vă rog să-mi daţi să văd ce s-a întâmplat cu copilul meu, din sute de camere care au fost în firmă, numai camera unde a avut copilul meu accidentul, nu a mers."

Pe parcursul unui an și jumătate, cât a trecut de la accident, Ovidiu Rusalim a suferit mai multe operaţii și a rămas imobilizat la pat. Și-a pierdut vederea și mult timp a respirat doar cu ajutorul aparatelor. La externarea din spital tânărul cântărea puţin peste 40 de kilograme. Ca să se recupereze urmează tratamente care îi costă pe părinții săi 2500 de lei pe lună.

Între timp, colegul care a manevrat utilajul de pe care a căzut victima a fost trimis în judecată pentru nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă și vătămare corporală din culpă. Procurorii susțin că utilajul nu a fost folosit corespunzător: nu avea autorizaţie de funcţionare şi era destinat doar pentru manipularea materialelor.

"Prin manevrarea defectuoasă neautorizată a echipamentului (...) inculpatul a contribuit la accidentarea persoanei vătămate care s-a dezechilibrat și a căzut de la înălțimea de circa 4 metri, fapt care a determinat vătămarea corporală a acesteia, cu consecința cauzării unei infirmități psihice și fizice permanente și a producerii de leziuni care i-au pus în primejdie viața."
Sursa: rechizitoriul procurorilor

Firma și reprezentanții acesteia au fost exonerați de orice vină. În schimb, tânărul rănit a fost acuzat că a încălcat atât măsurile legale de securitate, cât și obligațiile din fișa postului și din regulamentul intern al angatorului prin faptul că a acceptat să fie ridicat cu un utilaj neconform.

"Să dispui o asemenea soluţie după un an şi şase luni, să acuzi victima că nu şi-a luat măsuri împotriva propriei accidentări, eu cred că ţine mai degrabă de Guiness Book şi de bunul simţ decât de aplicarea unei legi", consideră Mircea Ursuța, avocatul părții vătămate.

De cealaltă parte, firma la care lucra tânărul consideră că nu poate fi făcută vinovată pentru acest accident produs din cauza nerespectării măsurilor de protecţia muncii.

"Societatea vrea să-l susţină în continuare cu orice este nevoie, dincolo de precizarea clară că nu îşi asumă nicio culpă în producerea acestui accident de muncă. Societatea şi-a manifestat disponibilitatea de-a ajuta financiar angajatul şi implicit familia cu nişte cheltuieli de care societatea este conştientă", a afirmat Răzvan Doseanu, avocatul firmei angajatoare.

Prin rechizitoriu, procurorii au dispus trimiterea în judecată doar a angajatului care l-a ridicat pe Ovidiu Rusalim. De pe patul de suferință tânărul are o singură dorință: "Vreau să facă justiţia dreptate."

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...