Anchete în sedii insalubre. Poliţiştii din Aleşd şi Salonta muncesc în condiţii improprii

Data publicării:
sedii

Sediul Poliţiei din Aleşd este găzduit de o clădire aflată la câţiva paşi de centrul oraşului. Deşi din afară nu pare afectat de trecerea timpului, imobilul îşi dezvăluie problemele o dată ce treci dincolo de poarta de lemn. Pereţii scorojiţi sunt afectaţi de igrasie, iar în unele locuri fisurile sunt atât de mari încât se poate vedea din birouri afară. Tavanele sunt crăpate şi oricând bucăţi de tencuială pot cădea peste birourile poliţiştilor.

"Chiar deasupra dumneavostră e un candelabru care se poate prăbuși. Orice perete se paote dărâma în orice moment peste oricine care intră în acestă clădire. Oricine e supus unui risc și suntem răspunzători", susţine comisar-șef Ioan Pavel, comandantul Poliției Aleșd.

După 1990 s-au făcut unele reparaţii, dar sediul nu a fost niciodată reabilitat complet. Toaletele oferă imagini respingătoare, iar uşile sunt scorojite. "În prezent e un sediu fără apă curentă, fără grupuri sanitare. Când plouă chiar dacă nu e torențial, se infiltrează apa în toate colțurile plouă în secretariat pe coridoare", explică şeful Poliţiei aleşdane.

Localnicii recunosc că astfel de condiţii sunt inumane, mai ales în cazul poliţiştilor care trebuie să impună respect și autoritate.

"Da de unde, cum să impună respect?"

"Nici nu-ţi vine să intri acolo."

"Nu doar polițiștii nu pot să lucreze, nu pot lucra în astfel de condiții nici alte instituții care sunt în situația asta."

Într-o situaţie la fel de gravă...

...este şi clădirea veche de peste 150 de ani în care funcţionează Poliţia din municipiul Salonta.

"Toți pereții sunt plini de igrasie, sunt infiltrații de apă prin acoperiș, iarna e disconfort pentru polițiști, afectează negativ activitatea. Este cazul biroului judiciar unde se observă infiltrații de apă în tavan", spune comisar Sorin Maghiar, împuternicit la comanda Poliției Salonta.

"Nu poți avea eficiență bună în condițiile în care sediul este la paramentri scăzuți pentru că nu există minimum de necesități", recunoaşte chestorul Liviu Popa, comandantul Poliției Bihor.

Pentru ca sediile să fie reabilitate, autorităţile spun că au nevoie de alocarea unor fonduri consistente din bugetul ministerului de interne.

"Am primit solicitări pe sediile de poliție din diverse localități ale județului Bihor, pe o parte din ele s-au și alocat bani. La ultimul demers am primit adresă în care s-a spus că se are în vedere și în funcție de alocările bugetare vor fi atribuite fonduri", a declarat Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

În ultimii ani, în Bihor au fost investiți 8 milioane de euro pentru dotarea sediilor de poliție din judeţ.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri