Angajații din penitenciare continuă protestele

Data publicării:
protest penitenciar

Continuă protestele în penitenciarele din țară. Luni dimineață zeci de angajați ai cinci închisori, printre care și cea din Baia Mare, și-au strigat nemulțumirile. Sindicaliștii reclamă inechitățile din sistemul de salarizare, deficitul de personal și numărul mare de ore suplimentare prestate. Dacă solicitările nu le vor fi rezolvate, gardienii amenință cu un protest în fața Ministerului Justiției.

Pe ploaie, cu pancarte în mâini și extrem de nemulțumiți - așa au protestat în această dimineață aproximativ 30 de angajați ai Penitenciarului Baia Mare.

"Oamenii din penitenciare sunt nemultumiți de discriminarea impusă de la nivel gurvernamental prin ordonanța 20/2016, prin care se voia a rezolva unele inechități din sistemul de salarizare. Întreaga structură a primit aceste sume compensatorii, cu excepția penitenciarelor", spune Flaviu Alexandru Cozmuța, lider de sindicat la Penitenciarul Baia Mare.

"Protestăm pentru a fi băgați în seamă, pentru a nu mai fi considerați Cenușăreasa structurilor de apărare și ordine publică și să ni se acorde cei 10% conform legii", cere Alexandru Chișu, agent șef la Penitenciarul Baia Mare.

Pe lângă salarii, angajații din penitenciare reclamă și deficitul de personal ca urmare a valului mare de pensionări, dar și numărul mare de ore suplimentare prestate de cei rămași în sistem.

"Înseamnă o muncă destul de dificilă, stresantă, care te uzează moral și psihic și foarte repede. Din păcate, lipsa de personal face asta și mai acut", spune Vasile Iluț, agent tehnic la Penitenciarul Baia Mare.

"La nivel național avem 3000 de angajați, un deficit de peste 3000 de lucrători. Pe statele de funcții sunt prevăzute 15.000 de funcții din care sunt ocupate doar 12.000", susţine liderul de sindicat de la Penitenciarul Baia Mare.

Protestele vor continua în zilele următoare. În cazul în care nu le vor fi soluționate revendicările, sindicaliștii sunt deciși să organizeze, la mijlocul acestei luni, un amplu protest în fața Ministerului Justiției.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri