Sari la conținut

Angiograf modern în Oradea. Serviciile medicale ale clinicii Maria sunt asigurate din sponsorizări

Originar din România, medicul Ferenc Gyory lucrează la una dintre cele mai importante clinici din cardiologie din Ungaria, cea de la Debreţin. Acum, a acceptat să îi trateze şi pe pacienţii români. Specializat în cardiologie intervenţională, medicul spune că folosirea angiografului a redus la nivel mondial mortalitatea cauzată de infarct de la 20, la 5 procente

"Suntem şase doctori deja care aşteptăm bolnavii ca să-i putem vindeca: trei sunt din Oradea, din echipa de la Spitalul Judeţean, şi trei de la Universitatea din Debreţin, unul sunt eu. Aici o să facem diagnostic coronarografic şi intervenţii pe vasele coronariene", spune dr. Ferenc Gyory, specialist în cardiologie intervenţională la Clinica Maria din Oradea.

"Aduce beneficii mari în planul ameliorării prognosticului bolilor cardiovasculare prin creşterea calităţii vieţii şi reducerea mortalităţii, adică lucruri care sunt până la urmă decisive în evoluţia bolilor de inimă", susţine dr. Virgil Popa, medic primar cardiolog la Clinica Maria din Oradea.

Un alt medic român, care profesează de mai mulţi ani în ţările scandinave, a decis să se alăture echipei clinicii orădene. El va implanta pacemakere sau stimulatoare cardiace dar şi defibrilatoare cardiace, adică dispozitive care menţin bătăile regulate ale inimii.

"Eu voi lua partea chirurgicală care înseamnă că trebuie dezvoltată partea aceea care nu se poate trata prin medicamente, prin cardiologia clasică, nici prin cea invazivă şi un procent al bolnavilor trebuiesc operaţi", spune dr. Jagamos Endre, medic chirurg cardio-vascular şi toracic la Clinica Maria din Oradea. 

Două angiografe asemănătoare funcţionează şi la Spitalul Judeţean, care asigură urgenţele prin Programul Naţional de Infarct Miocardic. Cu ajutorul acestui nou angiograf ar urma să se asigure şi partea de prevenţie pentru pacienţii cu probleme cardiovasculare.

"Încă un centru care să aibă un angiograf şi specialişti care să poată să diagnosticheze cazurile de tulburări circulatorii este foarte binevenit mai ales că Fundaţia Maria este renumită pentru altruismul ei, ci şi pentru deschiderea faţă de acea categorie socială care nu-şi poate permite, în multe cazuri, tratamente sau diagnostice", susţine dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Oradea.

La clinica orădeană pacienţii sunt trataţi şi diagnosticaţi în secţiile de cardiologie, neurologie, pneumologie, diabet, nutritiţie şi boli metabolice, ecografie generală, ecografie mamară şi mamografie, gastroenterologie, imagistică RMN şi computer tomograf. Astfel de servicii nu sunt deloc ieftine în clinicile de stat sau private. Un computer tomograf are preţuri curprinse între 300 şi 1.000 de lei, iar un exemen RMN poate ajunge chiar şi la 1.500 de lei. La clinica Maria din Oradea toate aceste servicii sunt gratuite.

"Serviciile clinicii sunt acoperite din sponsorizări, dar şi prin contribuţia Casei de Asigurări de Sănătate Bihor. Pentru că cererile sunt numeroase, pacienţii trebuie să se înscrie pe liste de aşteptare", explică Anca Deac, reporter Digi24 Oradea. 

"Ştiu că au echipamente de ultimă generaţie, consultaţiile sunt gratuite şi de bună calitate."

"- Cum vi se pare faptul că toate investigaţiile sunt gratuite?
- Mi se pare, ce să zic, ok, că toate acum sunt scumpe, e un avantaj."

Noua secţie de cardiologie intervenţională, cu laboratorul de angiografie şi cateterism cardiac, va funcţiona la Clinica Maria din 16 noiembrie. Centrul de sănătate şi imagistică medicală funcţionează deja de 9 ani în Oradea, iar unitatea medicală deserveşte lunar peste 1.500 de pacienţi.

Reporteri: Anca Deac, Bogdan Costea
Operatori: Robert Rezmuves, Constantin Gheorghiță

Pe aceeași temă