Ani de aşteptare pentru o proteză

Data publicării:
stirea 203 20proteze-36102

Gheorghe Gal are un picior amputat din cauza unei artrite. A aşteptat un an şi jumătate până când reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-au îndurat să îi aprobe banii pentru proteze. "Actele le-am depus în 20011, septembrie. După un an şi ceva atunci a fost aprobată şi cu această cerere trebuie să mă duc la centrul de protezare", ne-a spus Gheorghe Gal, pensioner.

Sorina Silaghi este şi ea o simplă pensionară. Proteza pe care o poartă aaşteptat-o aproape doi ani. A costat 5000 de euro, însă CAS-ul a plătitdoar 1000 de euro.

''Am depus actele anul trecut, în mai, şi după o aşteptare de mai bine de un an jumătate abia am primit suma luna asta şi puteam să mai aştept dacă nu sunam şi tot interveneam'' ne-a spus Sincron-Sorina Silaghi, pensionară "După obţinerea deciziei pacientului vine la noi şi proteza se rezolva într-un timp destul de scurt. Din punct de vedere fizic e la fel de important pentru că omul încă are control asupra muşchilor" ne-a spus Jaco du Plesiss - directorul unui centru de ortezare şi protezare. Acum, 1600 de bihoreni aşteaptă să le fie aprobate dosarele ca să aibă o viaţă normală. Unii au nevoie de proteze, alţii de aparate care să îi ajute să respire. "Bugetul alocat în acest an a asigurat peste 75% din necesarul de dispozitive pentru incontinenţă urinară şi saci de proteze stomi precum şi pentru aparat de oxygen. Urmând ca celelalte categorii de dispozitiv să fie rezolvate în funcţie de data la care au fost ele depuse" Oana Ungur - purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bihor.

În acest an CAS Bihor a avut alocat un buget de peste 3 milioane de pentru dispozitivele medicale dedicate recuperării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri