Anual, zeci de copii din Bihor nu sunt imunizaţi din cauza refuzului părinţilor

Data publicării:
BETA vaccin 1


"-Se întâmplă multe după un vaccin. Şi fata mea era să moară.
- Câţi ani avea?
- 14 ani."

Este opinia unei doamne, convinsă că vaccinul, oricare ar fi el, are efecte negative asupra celor mici. La fel ca ea gândesc din ce în ce mai mulţi părinţi, care refuză să-şi imunizeze copiii.

„Cred că e decizia fiecăruia, fiecare se informează când ia o decizie de genul ăsta."

Problema este, spun specialiştii, că părinţii se informează de la cunoştinţe ori de pe internet, fără să ţină cont de opinia unui medic. Ajung astfel să considere adevărate date care nu sunt confirmate de studii ştiinţifice.

„Este o foarte mare răspundere morală pentru părinţi, pentru că, în necunoştinţă de cauză sau dezinformaţi de anumite discuţii, îşi condamnă copilul la posibilă boală, la posibil deces, la handicap", consideră Anca Bălan, vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.

Reticenţa părinţilor se reflectă şi în statisticile autorităţilor sanitare: anual, în Bihor 10% din cei peste 200 de copii care împlinesc un an nu sunt lăsaţi să fie vaccinaţi împotriva poliomielitei, difteriei sau tetanosului. Astfel numărul celor imunizaţi a scăzut sub procentul recomandat de Organizaţia Mondială, de 95% din populaţie.

„La noi a scăzut această acoperire vaccinală, suntem undeva la 92%. Agenţii patogeni ai tuturor bolilor prevenibile prin vaccinare sunt printre noi, există, nu au dispărut. În orice moment poate să apară o boală infecţioasă", atrage atenţia Corina Fonoage, medic la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.

Medici atrag atenţia că speranţa de viaţă a celor care nu au fost imunizaţi scade dramatic. La finalul acestei luni Direcţia de Sănătate Publică Bihor va demara o nouă campanie de vaccinări în şcoli.

Reporter: Laura Breb
Operator: Darius Pop

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri