Sari la conținut

Apă potabilă, potenţial pericol. DSP Bihor a dat amenzi în cazul a 11 localităţi cu reţele de apă

Apa care curge la robinetele localnicilor din mai multe localităţi bihorene poate cauza probleme de sănătate. Este constatarea inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică, în urma unui control în aşezările care au reţele de apă. Edilii au încercat mai multe explicaţii, dar nu au putut evita amenzile, avertismentele şi solicitările de remediere a problemelor depistate. 

Încă de anul trecut, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor au anunţat autorităţile din comuna Şoimi că apa din reţeaua aşezării nu e bună de băut. În ciuda acestui fapt, un azil de bătrâni din zonă a fost lăsat să se conecteze la conducte. Sătenii spun că apa de la robinet a îmbolnăvit câteva persoane.
La începutul anului, inspectorii sanitari a cerut autorităţilor locale să remedieze problema, dar în luna mai, când au mers în control, au constatat că Primăria nu luase nicio măsură.

În aceeaşi perioadă, DSP Bihor a început controalele şi în alte localităţi cu reţea proprie de apă. Imediat au apărut problemele.

"Depăşirea parametrului arsen în apa potabilă. În alte localităţi s-au constatat număr total de germeni peste valoarea admisă sau lipsa clorului liber rezidual în apa potabilă", a detaliat Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.

Nu doar apa din reţelele unor comune a prezentat depăşiri ale parametrilor chimici şi bacteriologici, ci şi cea care curge la robinetele din oraşul Valea lui Mihai. Aici, în unele zone apa are o turbiditate accentuată. Primarul Joszef Nyako are o explicaţie: "În urma acestor analize care s-au făcut în mai tocmai într-o perioadă când s-a curăţat sistemul, s-au prelevat probe şi datorită acestei situaţii actuale cred că indică nişte erori în minus sau în plus faţă de cele permise."

Specialiştii în sănătate publică atrag atenţia că în această stare apa poate provoca probleme de sănătate.

"Vorbim de riscuri imediate mă gândesc la afecţiuni digestive, dar şi riscuri cu termen mediu şi îndelungat", susţine directorul DSP Bihor.

Din acest motiv, o parte din utilizatorii reţelelor cu probleme spun că evită să consume apa de la robinet.

Din cauza neregulilor descoperite, 11 administraţii locale au fost amendate cu sume cuprinse între 3 mii şi 4 mii de lei. Altele au primit termene de remediere a problemelor legate de calitatea apei. Printre localităţile cu probleme se numără Săcuieni, Şuncuiuş, Biharia, Diosig sau Cociuba Mare.

Direcţia de Sănătate Publică va continua verificarea tuturor reţelelor de apă din judeţ până la finalul anului.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves