Sari la conținut

Apel sancţionat cu 1.000 de lei. Un maramureşean, amendat pentru că a semnalat un transport suspect de lemne

Încă de la lansarea din 2014, românii erau îndemnaţi să anunţe la Radarul Pădurii orice caz de tăieri ilegale. Anul trecut, Ciprian Coc a vrut să testeze eficacitatea programului şi a reclamat un camion care transporta lemn în Târgu Lăpuş. Poliţiştii au considerat că apelul a fost "nejustificat", aşa că l-au amendat cu o mie de lei. Bărbatul a contestat procesul verbal şi a câştigat procesul la judecătorie.

"Eu cred că majoritatea concetățenilor mei fac lucrul acesta. Se întreabă de două ori dacă să sune sau nu. Și majoritatea aleg să nu mai sune pentru că nu vor să ajungă în instanță, nu vor să fie purtați prin tribunale", spune Ciprian Coc.

Reprezentanţii Poliţiei Maramureş au făcut însă apel, astfel că drumurile lui Ciprian Coc prin sălile de judecată se reiau.

"Dosarul a fost înaintat Tribunalului, aflându-se în prezent în procedura prealabilă de comunicare reciprocă a memoriului de apel, respectiv a întâmpinării la aceasta, urmând să se fixeze primul termen de judecată în calea de atac a apelului", a explicat Ileana Daniela Waltner, judecător la Tribunalul Maramureș.

"Deși polițistul a fost sancționat contravențional și disciplinar de către poliția din Maramureș, totuși aceștia au găsit de cuviință să facă un apel și, practic, îl chinuie pe bietul Ciprian în continuare, în loc să-l lase acest caz închis", spune Gabriel Păun, preşedintele Asociaţiei Agent Green.

După păţania maramureşanului, reprezentanţii organizaţiei World Wide Fund for Nature propun îmbunătăţirea sistemului de anunţare a tăierilor ilegale.

"Tocmai ca să nu încărcăm reţeaua de apeluri urgente 112, ceea ce propunem noi să avem o aplicaţie pe smartphone prin care orice cetăţean să poată în mod transparent să verifice orice transport de lemn care circulă în România şi să primească răspuns ce s-a întâmplat", explică Magor Csibi, preşedintele WWF.

„Radarul pădurilor" este un sistem prin GPS care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din pădure şi până la valorificare, inclusiv în situaţiile în care lemnul este exportat.

Redactor: Adrian Ciucuriţă
Operator: Kristian Kosa