Arestări în dosarul evaziunii fiscale dintr-o piaţă privată din Oradea

Data publicării:
poza perchezitii 2

După ce au fost reţinuţi în cadrul anchetei DIICOT Oradea, Ascunseanu şi Trifa au fost aduşi în această dimineaţă în faţa judecătorilor Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă. La amiază, instanţa a decis: Dan Ascunseanu a fost arestat pentru 30 de zile, până pe 31 iulie inclusiv. În schimb, celălalt reţinut, Călin Ciprian Trifa, a fost trimis în arest la domiciliu pentru aceeaşi perioadă.

Judecătorii au stabilit două obligaţii pentru acesta din urmă: să se prezinte anchetatorilor sau a judecătorilor de câte ori este chemat şi să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi şi suspecţi. „În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive", au atras atenţia magistraţii.

Ascunseanu şi Trifa sunt cercetaţi într-un dosar al DIICOT Oradea în care sunt acuzaţi că au pus la punct un grup specializat în evaziunea fiscală. Astfel, între 2012 şi 2014, au înfiinţat mai multe firme în Ungaria, pe numele unor interpuşi din Bihor, către care au făcut livrări intracomunitare de mrfuri. În realitate, spun anchetatorii, aceste tranzacţii existau doar în acte şi au avut drept scop crearea artificială de TVA deductibil, ceea ce a dus la reducerea ilegală a impozitul pe profit.

Beneficiarul ar fi fost o firmă ce se ocupa cu vânzarea de fructe şi legume. Aceasta şi-ar fi diminuat cu peste 3,6 milioane de lei TVA de plătit şi cu aproape 2,5 milioane de lei impozitul pe profit. Prejudiciul total calculat de anchetatori depăşeşte 6 milioane de lei.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri