Artă şi tradiţie la Oradea. 135 de meşteşugari au participat la Târgul Meşterilor Populari

Data publicării:
targ mesteri-1

S-a auzit sunet fluierului în parcul Nicolae Bălcescu din Oradea, încă de la primele ore ale dimineţii, când târgul şi-a deschis porţile. Protagonista momentului a fost Domnica Mihaiu, care a adus din Câmpulung Muscel mai multe instrumente muzicale realizate în familie.

"Confecţionăm ocarine, cavale, cimpoaie din dovleac, cimpoi din piele de capră, caval-fluier-baston sau caval-bâtă în zonele de munte se numeşte. Eu cânt de la 6 ani şi jumătate, am învăţat fluierul, este foarte uşor", spune meşterul.

Tocmai din Bucovina a venit la Oradea şi Florin Cramariuc. Bărbatul sculptează obiecte cu motive tradiţionale de mai bine de cinci decenii. "Eu din lada de zestre am scos câte un obiect din acesta micuţ, câte un obiect de mobilier, o masă, un scaun."

Singurul regret al meşterilor populari este faptul că nu le moşteneşte meşteşugul.

"Îmi pare rău că nu am urmaşi să le fie dragă meseria, să lucreze, pentru că mie mi-a plăcut foarte mult meseria asta", recunoaşte Gavril Buia Pop, meşter popular.

La standurile celor 135 de meşteri, vizitatorii pot găsi produse tradiţionale create cu pricepere şI atenţie.

"Aţi observat că noi nu avem comercianţi, deci nu sunt intermediari, meşterii populari care sunt de calitate. Noi facem o jurizare înainte de a da drumul şi cei care, din greşeală, au chinezisme, de pildă, nu le pot vinde la noi", susţine Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.

Târgul meşterilor populari se va desfăşura până duminică, inclusiv. În fiecare dintre cele trei zile vor avea loc spectacole de muzică populară.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri