Sari la conținut

Asasinii unui şef de post din Maramureș, condamnaţi la închisoare pe viaţă

Închisoare pe viaţă pentru cei doi fraţi acuzaţi că au ucis un şef de post din judeţul Maramureş. Este decizia luată astăzi de Tribunalul Maramureş, la mai bine de un an după ce poliţistul a fost înjunghiat chiar în sediul Postului din comuna Vişeu de Jos.

Agentul Gheorghe Nistor a fost ucis pe 4 ianuarie 2017, cu trei lovituri de cuţit. Cei doi bărbaţi, consideraţi principalii suspecţi, au fost arestaţi în scurt timp. În timpul anchetei s-a stabilit că, înainte cu două săptămâni, şeful de post a avut un conflict cu atacatorii care l-au înjurat şi ameninţat.

Ambii suspecţi au antecedente violente. Unul dintre ei a fost condamnat în 2005 de un tribunal francez la o lună închisoare cu suspendare pentru tentativă de furt cu distrugere, iar celălalt a fost judecat pentru lovire şi tâlhărie acum patru ani.

Sentinţa dată astăzi nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Comunicatul Tribunalului Maramureş:

"Tribunalul Maramureş s-a pronunţat cu privire la cauza nr. 1416/100/2017, având ca obiect infracţiunea de omor calificat comisă la data de 4 ianuarie 2017, la sediul Postului de Poliţie Vişeu de Jos, asupra victimei Nistor Gheorghe, şef de post.

Astfel, prin sentinţa penală nr. 28/20.02.2018, ambilor inculpaţi, T.I.A. şi T.M.O, li s-a aplicat pedeapsa detenţiunii pe viaţă, pedeapsa complementară a interzicerii pe o perioadă de 5 ani a drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b, d şi h Cod penal şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b, d şi h Cod penal pe perioada executării pedepsei.

S-a menţinut măsura arestului preventiv aplicată acestora şi s-a dedus din pedeapsă reţinerea lor pe o durată de 24 de ore, din 06.01.2017 până la 07.01.2017, şi arestul preventiv începând cu data de 07.01.2017, la zi.

În baza art. 25 alin.1 Cod procedură penală coroborat cu art. 1391 alin.2 Cod civil, inculpaţii au fost obligaţi, în solidar, la plata către partea civilă D. A., a sumei de 5.000 euro reprezentând daune pentru prejudiciul moral suferit, iar în temeiul art. 25 Cod procedură penală coroborat cu art. 1381 alin.1 şi 2 Cod civil, la plata, în parte, a despăgubirilor civile către I.P.J. Maramureş.

Instanţa a luat act de renunţarea la pretenţiile civile formulate de către părţile civile N. M. (mama victimei), N. M. (soţia victimei), N. A. (fiul victimei) şi N. M. A. (fiul victimei).

S-a dispus păstrarea până la rămânerea definitivă a cauzei a mijloacelor materiale de probă, bunuri aparținând victimei sau condamnaţilor, care vor fi ulterior restituite, distruse sau arhivate împreună cu dosarul. De asemenea, s-a dispus plata, din fondurile Ministerului Justiţiei, a sumei de câte 360 lei reprezentând onorariile de apărători desemnaţi din oficiu.

Inculpaţii au fost obligaţi la plata sumei de câte 53.000 lei, cheltuieli judiciare în favoarea statului.
Menţionăm că hotărârea nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.”

Reporter: Izabela Jurasko
Editor web: Adrian Laboş