Sari la conținut

Asociaţie de proprietari, acuzată că ţine un bloc în frig

Zeci de familii stau în frig în propriile apartamente pentru că asociaţia de proprietari de care aparţine scara în care locuiesc refuză să pornească agentul termic. Oamenii vor să-şi înfiinţeze o asociaţie nouă care să le rezolve problemele, mai ales că cea de care depind deocamdată le impută datorii de câteva zeci de mii de lei. Până când se va găsi o soluţie, cei afectaţi îşi încălzesc locuinţele cum pot.

Familiile care locuiesc în blocul N2 de pe Aleea Rogerius sunt nevoite să se încălzească la aragaz sau cu radiatoare pentru că nu au căldură în apartamente. De vină ar fi asociaţia de proprietari care nu a deschis robinetele din scara respectivă, deşi în oraş agentul termic este furnizat de trei săptămâni.

"- Cum vă încălziţi?
- Cu radiator, numai cu radiator. Curentul o să ne mănânce la buzunar.
- E frig în casă?
- Foarte frig", spune o locatară.

"Iau două, trei pături în cap şi, după ce mă încălzesc, le dau iar jos sau bag radiatorul. Cum e afară, e şi înăuntru, exact aceeaşi problemă", susţine un locatar.

"- De la punctul termic a pornit, dar la noi, din păcate, este închisă cutia de unde se porneşte căldura. Nu doreşte să pornească căldura.
- V-au dat explicaţii, v-au spus de ce?
- Nu ne-a dat nicio explicaţie", povesteşte Adrian Cohuţ, proprietarul unui apartament.

Locatarii afectaţi susţin că ţevile de alimentare ar avea defecţiuni, iar asociaţia nu s-a îngrijit să remedieze situaţia, deşi oamenii au plătit lunar bani care ar fi trebuit să intre în contul dedicat reparaţiilor. Dacă au văzut că sunt trataţi cu indiferenţă, locatarii au cerut desprinderea din asociaţie şi înfiinţarea alteia.

"Scara noastră vrea să se separe şi probabil acesta este motivul ca să ne facă să suferim pentru că dorim să ne separăm şi există nişte interese", spune Adrian Cohuţ.

Reprezentanţii societăţii de Termoficare explică faptul că asociaţia este singura care poate să decidă dacă porneşte sau nu agentul termic. Totuşi, în urma sesizării făcute de către echipa Digi24 Oradea, preşedinta asociaţiei a fost de acord să predea cheile pentru a putea fi pornită căldura în scara respectivă.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus

Pe aceeași temă