Asociaţiile de proprietari din Oradea nu vor să fie monitorizate de Primărie

Data publicării:
coalitia rogerius

Hotărârile de Consiliu Local care reglementează monitorizarea asociaţiilor de proprietari sunt ilegale. Este mesajul Coaliţiei Rogerius, care reuneşte mai multe asociaţii de proprietari din Oradea. Drept urmare, membrii coaliţiei au cerut Prefecturii Bihor să acorde aviz de ilegalitate.

Coaliţia Rogerius a cerut prefectului de Bihor să fie analizate cele două hotărâri de Consiliu Local care vizează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari din Oradea şi să acorde aviz de nelegalitate. Asta pentru că, potrivit Coaliţiei, autorităţile locale pot doar să sprijine asociaţiile, nu să şi reglementeze activitatea lor.

Printre altele, membrii grupului civic consideră nejustificată reatestarea administratorilor o dată la doi ani.

Ioan Horvath, membru fondator al Coaliţiei Rogerius: "De ce este stabilit barem de 85 de puncte, pe ce criteriu sunt autorizaţi (administratorii de asociaţii - n.n.)? Angajatorul dacă este mulţumit, atunci tu, primărie, de ce îţi permiţi să îmi alegi angajaţii?"

Silvia Ardelean, preşedinta unei asociaţii de proprietari: "Ştiu că doamna X îmi administrează asociaţia de 10-15 ani, cunoaşte toţi locatarii, deci o ştiu foarte corectă şi atunci să o înlocuiesc pentru că săraca, dânsa este, chiar este adevărat, o persoană puţin mai emotivă?"

Coaliţia nu vede cu ochi buni nici programul pilot al Primăriei care pune la dispoziţia orădenilor o platformă informatică prin intermediul căreia aceştia pot să observe modul în care sunt administrate asociaţiile de care aparţin.

Ioan Horvath, membru fondator al Coaliţiei Rogerius: "Aduc nişte firme de undeva, mă îngrijesc eu ca şi primărie şi îmi dai program, care va costa zeci de mii de euro sau lei. O dată intră la tine în casă, nu ştii ce modificări îţi face ca să te compromită, să te poată substitui."

Coaliţia Rogerius nu agreează nici ideea ca autorităţile locale să poată dispune controale financiar-contabile şi de gestiune inopinate. În opinia membrilor grupului, adoptarea celor două hotărâri de Consiliu Local are un singur scop: "Cucerirea ultimei redute de asociere liberă a orădenilor şi atunci totul este în mâna politicienilor."

De partea cealaltă, autorităţile locale justifică luarea măsurilor de monitorizare şi control a asociaţiilor de proprietari prin prejudiciul de 2,3 milioane de lei cauzat de unele dintre acestea.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri