Atenţie la marfa din pieţe! Multe legume şi fructe sunt aduse din alte ţări de intermediari

Data publicării:
legume piete

Mare atenţie la ce cumpăraţi din pieţe! O bună parte din legume şi fructe este adusă din Polonia, Spania sau Ungaria de intermediari, după care revândute în pieţe. Este constatarea făcută de inspectorii Direcţiei Agricole Bihor, care i-au verificat pe deţinătorii de atestate de producător din pieţele orădene. 30 la sută dintre ei nu au putut demonstra că marfa de pe tarabe a fost cultivată în grădinile proprii.

Felicia Solomia vinde în Piaţa Cetate din Oradea de peste 20 de ani. Recunoaşte că pe timp de iarnă marfa de pe taraba ei o cumpără de la intermediari, care aduc fructele din Polonia sau Ungaria. În cazul ei sunt alţi zeci de comercianţi cu atestate de producători care preferă să vândă altă marfa decât cea obţinută din propriile livezi sau solarii.

"Sunt mulţi care cumpără de afară şi apoi le vând aici, în special în sezonul rece. Nu au ce să facă. Ce să producă ei în perioada asta? Sigur că au (atestat de producător - n.n.), au acte, plătesc şi ei un impozit", susţine femeia.

În schimb, cei care îşi cultivă pământul trebuie să ofere aceleaşi preţuri pentru a nu-şi pierde clientela.

"La mine acasă au fost şi cei de la Direcţia Agricolă, vor să mai fac un solar pentru că altfel nu mă pot încadra."

"Nu am probleme cu nimeni; fiecare face cum poate ca să trăiască în ţara asta."

Inspectorii Direcţiei Agricole au constatat că 30% dintre cei care au atestate de producător vând marfă adusă din Italia, Spania sau Polonia. Legume şi fructe care sunt tratate acolo cu diverse chimicale, pentru a putea fi conservate mai uşor şi pentru a avea un aspect comercial. În urma verificărilor, s-a constatat însă că nivelul substanţelor folosite este în limita acceptată de normele Uniunii Europene.

"Asta nu înseamnă că nu au un anumit procent din anumite substanţe. Uzează de atestatul de producător pentru a putea comercializa produsele achiziţionate în vederea revânzării", explică Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.

"La lapte am descoperit că 75 % dintre aşa-zişii producători nu au putut atesta acest lucru sau nu aveau deloc sau nu era vizat", susţine Teodor Popovici, inspector în cadrul Direcţiei Agricole Bihor.

În următoarea perioadă reprezentanţii Direcţiei Agricole vor face controale acasă la producători pentru a vedea dacă au resursele necesare pentru producerea legumelor şi fructelor. În cazul în care vor descoperi nereguli, aceştia riscă sancţiuni între 5.000 şi 10.000 de lei.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri