Attila Cseke, senator UDMR: "Acţiunea de la Odorhei a fost pregătită"

Data publicării:
attila cseke oradea

Parlamentarii UDMR vor să promoveze un proiect de lege care să scutească de drumuri întreprinderile mijlocii. Printr-un ordin al ANAF, acestea sunt obligate să se deplaseze până la o administraţie regională pentru a-şi rezolva problemele fiscale. Senatorul UDMR Bihor a comentat şi episodul petrecut la Odorheiul Secuiesc, unde o vânzătoare a unui hipermarket a fost acuzată că nu a vrut să servească un client pentru că acesta nu ştia maghiară.

Peste 1000 de contribuabili din Bihor sunt puşi în situaţia de a se deplasa până la Cluj-Napoca, la sediul administraţiei regionale.

Attila Cseke, senator UDMR Bihor: "Pentru noi, principiul subsidiarității, și anume acela ca serviciul public să fie organizat la nivelul care este cel mai apropiat de cetățean, este important în continuare. Această organizare a contribuabilor mijlocii la nivel suprajudețelor, la nivel regional, nu este o obligație prevăzută de lege. Îți ai sediul în Oradea, contribuțiile și toată administrarea creanțelor se face la nivel județean. Acesta este principiul."

Senatorul UDMR contestă şi proiectul de lege care va reglementa toate investiţiile finanţate de la bugetul de stat până în 2035. Acesta prevede un sistem de punctaj care avantajează localităţile deja dezvoltate, crede Attila Cseke.

"Este o viziune total greșită, din punctul nostru de vedere, de a băga bani și dezvoltare acolo unde dezvoltarea oricum este deja foarte pregnantă. Dacă proiectul este depus de un municipiu pol regional principal cu potențial transnațional, Cluj, Timișoara, Craiova, Iași, primește din oficiu zece puncte. Dacă nu e depus de aceste orașe, ci depus de poli regionali secundari sau poli județeni principale, de exemplu Oradea, va primi din oficiu șapte puncte."

Senatorul UDMR Bihor a comentat şi episodul petrecut la Odorheiu Secuiesc, unde o vânzătoare a unui hipermarket a fost acuzată că nu a vrut să servească un client român pentru că nu ştia maghiară.

"De două ori ți se spune că magazinul deschide la ora 10 și nu am cum să te servesc, pentru că nu se deschid casele de marcat - este evident că arată o anumită pregătire a acestei acțiuni. Deci nu se poate face o legătură, în niciun caz, ceea ce s-a prezentat atunci, că domnule, nu a fost servit, pentru că nu a știut limba maghiară", susţine senatorul Attila Cseke.

Parlamentarul consideră mai grav incidentul de la Tîrgu Mureş, unde un liceu romano-catolic a fost desfiinţat peste noapte, iar 400 de elevi nu ştiu acum unde vor începe luni şcoala.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri