Au început lucrările la Barajul Leșu din Bihor. Acesta a fost golit acum trei ani

Data publicării:
bani UE inundatii

Au început lucrările de punere în siguranță a Barajului Leșu din județul Bihor. Este prima investiție derulată de Ministerul Apelor și Pădurilor prin Programul Operațional Infrastructura Mare, a cărei valoare ajunge la circa 34 de milioane de lei. Lucrările au început chiar în această săptămână după ce, în ultimii trei ani, barajul a fost golit și lăsat în paragină. Pe șantier a ajuns şi Ioan Deneș, ministrul de resort, care a precizat că va avea grijă personal ca lucrările să fie în grafic.

Înalt de aproximativ 60 de metri şi cu o lungime de 180 de metri, barajul Leșu a fost ridicat în urmă cu mai bine de patru decenii. În 2015, din cauza unor infiltrații, lacul de acumulare a fost golit. De atunci liniştea s-a aşternut în zonă.

"Această lucrare finalizată în anul 1974 a avut primul rol de alimentare cu apă a orașului Oradea și de atenuare a undelor de viitură. Iată-ne astăzi, după foarte mult timp, am reușit să găsim surse de finanțare și să reușim să readucem această zonă și această lucrare în cadrul și în parametrii tehnici", a declarat Dorel Dume, directorul general adjunct al Apelor Române.

Ministerul Apelor și Pădurilor va asigura finanțarea prin Programul Operațional Infrastructura Mare, iar contractul cu Uniunea Europeană ar urma să fie semnat până la finele anului. Lucrările vor începe mai repede, după ce ministerul a decis să aloce bani de la bugetul de stat.

„Anul acesta am alocat 4,7 milioane de lei pentru această lucrare a barajului de la Leșu, urmând ca în săptămânile următoare să alocăm încă o sumă de aproximativ 4 milioane de lei", a precizat Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor.

Lucrările au început în această săptămână, iar ca să se asigure că totul este în regulă în teren a ajuns și ministrul de resort. Ioan Deneș i-a transmis constructorului că lucrările vor fi atent supravegheate. Valoarea investiției de la barajul Leșu se ridică la circa 34 de milioane de lei.

"Până la urmă i se redă folosința hidroenergetică pentru partea de aval, a doua folosință pentru apărare și atenuarea undelor de viitură și, nu în cele din urmă, se reușește reintroducerea lui în peisaj", a precizat directorul general adjunct al Apelor Române.

În Bihor, Ministerul Apelor și Pădurilor derulează proiecte în valoare de 1,9 miliarde de lei.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri