Au început lucrările la noua clădire de 5 milioane de euro a Urgențelor de la Spitalul Județean Oradea

Data actualizării: Data publicării:
moderniozare UPU

S-a dat startul lucrărilor la Spitalul Județean din Oradea. Utilajele au ocupat zona din fața fostei intrări la Unitatea de Primire a Urgențelor și pregătesc terenul pentru un nou corp de clădire. Acesta va permite extinderea și dotarea cu aparatură modernă a Urgențelor și va mai găzdui un laborator, un amfiteatru și o farmacie. Cinci milioane de euro vor costa lucrările care trebuie terminate în 18 luni.

Zona de acces a ambulanțelor la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean din Oradea s-a transformat în aceste zile în șantier. Muncitorii vor fi construi o clădire pentru extinderea serviciului de urgență. În același corp vor fi găzduite o farmacie, un sterilizator și un amfiteatru cu 175 de locuri pentru studenți. Tot aici va funcționa și primul laborator robotizat din România. Cinci milioane de euro va costa ridicarea și dotarea noii clădiri.

“Acum avem 300 de metri pătrați ca suprafață utilă pentru partea de asistență a pacienților care se prezintă la noi - se extinde la 1500 de metri pătrați. Și ca suprafață, dar repet, și ideea de organizare funcțională mult mai bună”, a explicat dr. Hadrian Borcea, medic-șef UPU SMURD Bihor.

Timp de 18 luni, cât vor dura lucrările, personalul medical și salvatorii de la Ambulanță și SMURD vor avea parte de condiții dificile.

“Noua cale de acces este mai înghesuită și se suprapune cu parcarea veche a mașinilor cu care veneau aparținătorii, familiile la spital. O altă perioadă dificilă va fi momentul în care se va lucra și în vechiile spații, ar trebui să găsim o soluție pentru a asigura continuitatea asistenței de urgență”, a precizat dr. Hadrian Borcea.

Pe lângă noul corp care va fi construit, la Spitalul Județean vor începe anul acesta lucrări de reabilitare termică, iar în zonă va fi amenajată o parcare supraterană.

“Sunt încântată de servicii, de tot ce se prestează în acest spital și nu spun vorbe mari, eu sunt un om obiectiv. Pe de altă parte, sunt și lucruri care încă mai trebuie îmbunătățite”, spune o pacientă din Arad.

“La Oradea condițiile sunt mult mai bune față de alte părți, comparativ cu alte județe, comparativ cu alte orașe”, consideră un alt pacient.

“De apreciat, se vede că se face ceva în orașul ăsta! Ne punem și noi la punct cu Uniunea Europeană!”

În următorii doi ani, administrația orădeană va investi peste 20 de milioane de euro în spitalele județean și municipal.

“Vom folosi atât fonduri europene, cât și buget local sau fonduri proprii ale spitalelor, iar pentru corpul de extindere a Unității de Primiri Urgențe avem un parteneriat cu Ministerul Sănătății, prin Banca Mondială”, a detaliat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri