Sari la conținut

Au început simulările pentru Bacalaureat. În Bihor, 10.000 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a susţin testările

Elevii au avut la dispoziţie trei ore ca să rezolve subiectele la limba şi literatura română. La fel ca în cazul unui examen real, liceenii au fost supravegheaţi de profesori, dar şi cu ajutorul camerelor video.

"Subiectele vor veni în acelaşi mod ca la examenul naţional, cu o parolă, se vor multiplica, beneficiază de toate condiţiile unui examen naţional", explică Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.

Elevii de clasa a XI-a au recunoscut că nu s-au pregătit pentru simulare.

"- Te-ai pregătit înainte?
- Nu prea, că e irelevant ce se întâmplă, încă 2 ani am timp."

Spun, însă, că subiectele primite au fost uşoare.

"Chiar nu m-aş fi aşteptat să fie aşa uşor, ne aşteptam la mai greu, dar a fost destul de bine."

"- A fost acceptabil.
- La ce notă te aştepţi?
- 6-7."


Doar cei pe care în vară îi aşteaptă examenul de Bacalaureat au pus mâna pe carte.

"Am învăţat pentru că este o oportunitate foarte bună să vezi unde te situezi şi cât mai ai de învăţat pentru adevăratul examen."

"- Care este rolul acestor simulări?
- Pe deoparte să vadă, în acest moment, la ce nivel se află şi cum trebuie să-şi dozeze efortul până în iunie când va fi examenul real, pe de altă parte să se obişnuiască cu examenul", susţine prof. Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul" Oradea.

Testările vor continua cu examenul la limba maternă, proba scrisă obligatorie a profilului şi cea la alegere. Rezultatele vor fi afişate pe 12 martie, însă nu vor fi trecute în catalog. Notele vor fi analizate în fiecare şcoală, în cadrul unor întâlniri între elevi, părinţi şi profesori.

Reporter: Anca Deac
Operatori: Tiberiu Catrişcău, Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş